Belföld

Pintér Sándor hétfőn este értékeli a káoszt

Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére a Belügyminisztérium hétfő estére elkészíti a rendkívüli időjárás miatt kialakult katasztrófahelyzet tapasztalatairól szóló jelentését.

A miniszter bejelentette: már nincs elzárt település, nincs járhatatlan út, és sok településen visszaállt a vízszolgáltatás is. Jelenleg 75 településen van még baj az áramszolgáltatással, mivel az áramellátás gerinchálózatából 240 oszlopot tört szét a vihar. Ennek helyreállításában a katasztrófavédelem, a honvédség és a rendőrség támogatása mellett folyamatosan dolgozik az áramszolgáltató cég.

A sajtótájékoztatón Pintér Sándor, valamint Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője és Papp Károly országos rendőrfőkapitány is sikeresnek értékelte a szervek munkáját a katasztrófahelyzet felszámolásában. Az újságírók kérdésére, hogy miért nem kérték korábban a honvédség segítségét és eszközeit, azt mondták: nem volt rá szükség.
Hozzátették: az úton rekedt emberek biztonságba helyezéséről egyebek között a katasztrófavédelem által biztosított melegedőbuszokkal, továbbá 227 melegedőhely megnyitásával gondoskodtak.

Bakondi György tájékoztatása szerint a három nap alatt a katasztrófavédelem erői összesen 1692 esetben avatkoztak be. Az OKF vezetője szerint felkészülten, szervezetten reagáltak a megfelelő erők és eszközök alkalmazásával, sikeres volt a beavatkozásuk.

Pintér Sándor szerint “Európa eddig ismert legnagyobb márciusi viharát éltük át”. A miniszter elmondása szerint a vihar és a hófúvás miatt mintegy 270 ezer ember került veszélybe, nagyon sokan voltak a közutakon.

Beszámolt arról, hogy a katasztrófahelyzetet megelőzően többszörös riasztást adtak ki. Az Országos Meteorológiai Szolgálat már szerda este 19 óra 30 perckor jelezte: rendkívül erős vihar várható. Csütörtökön megerősítették, hogy akár 120 kilométer/órás szél is kialakulhat. Az OKF a hírek ismeretében Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Fejér megyében a helyi sajtón keresztül tájékoztatta az embereket, hogy lehetőleg ne induljanak útnak. A katasztrófavédelem csütörtök délután ugyanerre már országos szinten is figyelmeztetett – tette hozzá a miniszter.

A rendőrség csütörtök délután 14 óra 30 perckor lezárta az M1-es és az M7-es utat, “14 óra 54 perckor katasztrófahelyzet kihirdetésre került” – mondta a miniszter.

Pintér Sándor szerint az, hogy ilyen eredményesen sikerült megoldani a helyzetet, annak köszönhető, hogy csütörtökön délután a katasztrófavédelem és a rendőrség egységeivel felállt az Operatív Törzs, amely a mentőszolgálattal, valamint a katonasággal is együttműködött. A miniszter kiemelte a nemzetközi összefogást is, hiszen Ausztria és Szlovákia belügyminiszterei is segítették a mentési munkálatokat szervezéssel, eszközzel egyaránt.

A miniszter kiemelte: a katasztrófahelyzet miatt egy ember sem hűlt ki az autókban, minden emberi életet sikerült megmenteni a lezárt útszakaszokon. Papp Károly országos rendőrfőkapitány is megerősítette: sem pénteken, sem szombaton nem történt halálos kimenetelű közúti baleset a hóhelyzettel összefüggésben.

Az elzárt gépjárművekben nem keletkezett kár, nem volt fosztogatás, illetve lopás. Elmondták ugyanakkor, hogy a leszakadt vezetékeket színesfém-tolvajok próbálták meg ellopni. Papp Károly viszont elmondta: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is előállították a tolvajokat, utóbbi helyen már az orgazdát is megtalálták a rendőrök.
Papp Károly azt is elmondta, hogy a rendőrség csütörtökön 13 órakor rendelte el az országos törzs felállítását, amely megkezdte a megyei rendőr-főkapitányságok tevékenységének összehangolását, felügyeletét. Továbbá fokozott rendőri felügyeletet rendeltek el az érintett térségekben. Ezt a következő napokban is fenntartják – tette hozzá.

Az országos rendőrfőkapitány kitért arra is, hogy az elmúlt 3 nap alatt mintegy 15-szörös volt a police.hu rendőrségi portál látogatóinak száma. Az ORFK kommunikációs szolgálata 518 közleményben tájékoztatott az eseményekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik