Belföld

Hittanból is meg lehet bukni

tanár (tanítás, iskola, )
tanár (tanítás, iskola, )

Szeptembertől az első és az ötödik osztályban kötelező lesz az erkölcstan vagy az ahelyett választott hittan. E tárgyból ugyanúgy meg lehet bukni, mint matekból.

Arról, hogy a gyerek erkölcstant vagy hittant fog-e tanulni, a szülő dönt, már amennyiben indul a neki megfelelő felekezetű hitoktatás. Lapunknak korábban Gloviczki Zoltán közoktatási helyettes államtitkár kifejtette, „egyik egyház sem kényszeríthető arra, hogy megszervezze azt”. A szülő tehát abból az „étlapból” választhat, amit elé tesznek, amennyiben nincs kedvére való, akkor a gyerek erkölcstant fog tanulni.

A római katolikus és a református egyház már bejelentette, hogy minden magyar iskolában indít hittanoktatást, ám  ezek megszervezése intézményi szinten zajlik, tehát az egyházak helyi képviselőinek és az intézményvezetőknek lesznek ezzel kapcsolatban teendői. Így a többi felekezet igényéről és lehetőségeiről (leginkább a hitoktatók hiánya lehet a korlát) nincs pontos adat.


Hittanból és erkölcstanból  ugyanúgy meg lehet bukni, mint matematikából (Fotó: MTI / Vajda János)

Az iskolának biztosítania kell egy időpontot, amikor az iskolában az egyházak képviselői tájékoztatást adhatnak a szülőknek arról, hogy hogyan és milyen tartalommal szervezik meg az adott intézményben a hitoktatást. Ekkor már majdnem kiderül, mely egyházak hit- és erkölcstanoktatását lehet választani. Az április 8–9-i beiratkozáskor a szülő azonban még jelezheti olyan egyház hit- és erkölcstanoktatása iránti igényét is, amelyik a kijelölt időpontban nem tartott tájékoztatót.

Az oktatási államtitkárságtól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a hittanórák finanszírozásával kapcsolatban még nem zárultak le az egyeztetések. Sok függ attól, hogy hányan választják majd egy-egy egyház hit- és erkölcstanoktatását, erre vonatkozóan csak a beiratkozás után lesz adat. Nem mindegy, hogy az állam egy-két, vagy ennél jóval több felekezet által indított hittanórát fizet. Mindez ugyanis jelentősen megnövelheti a közoktatási forrásokat.

Ha egy osztályból hét gyerek jelentkezik egy adott felekezeti hittanra, az már elvileg elindulhat. Nemrég ezzel kapcsolatban Donáth László evangélikus lelkész azt mondta, „képtelenség, hogy csak akkor tud valaki az iskolában saját hite szerint papot választani, ha egy osztályból legalább heten kérik ezt. Erre többnyire csak a katolikusoknak van esélyük, a kisebbségeknek nem.”

Osztályozni kell

Az iskola pedagógiai programjában kell meghatározni a tanulmányok értékelésének módját. Főszabály szerint ez osztályzatokkal történik, de az iskola dönthet úgy, hogy szöveges értékelést alkalmaz. A hittan értékelésének az erkölcstannal megegyező módon kell történnie, azaz ha az iskola pedagógiai programja az osztályozás mellett dönt, akkor ezt a tárgyat is osztályozni kell. (Arra nincs lehetőség, hogy egyes tárgyakat szövegesen, másokat érdemjeggyel értékeljen.)

A bizonyítványban és a többi tanügyi dokumentumban egyébként az „erkölcstan / hit- és erkölcstan” megnevezést kell majd alkalmazni, vagyis csak a bizonyítványból nem fog kiderülni, hogy a tanuló erkölcstant vagy hit- és erkölcstant tanult-e. Arra viszont van lehetőség, hogy ebbe a rubrikába elégetlen jegy kerüljön. Azaz hittanból és erkölcstanból ugyanúgy meg lehet szeptembertől bukni, mint matematikából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik