Belföld

Az ombudsman a hóhelyzet kezelését vizsgálja

Átfogó vizsgálatot indít Szabó Máté ombudsman a hóhelyzet kezeléséről - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Az ombudsman azt vizsgálja, hogy a hatóságok és a közszolgáltatók az elmúlt napok hóhelyzetében miként látták el feladataikat. Szabó Máté a hatáskörének megfelelően azt elemzi, történtek-e mulasztások, visszásságok, amelyek sérthették az állampolgárok alkotmányos jogait, és miként teljesült az állam “életvédelmi kötelezettsége”.
Az ombudsmani vizsgálat célja, hogy “hozzájáruljon a múlt heti időjárási viszonyokhoz hasonló helyzetek jövőbeli hatékony, polgárbarát kezeléséhez” – írták.

Ennek érdekében az alapvető jogok biztosa felkéri azokat, akik úgy érzékelték, hogy a hatóságok tevékenysége vagy mulasztása következtében sérültek alkotmányos jogaik, e-mailben (panasz@ajbh.hu), levélben (1051 Budapest, Nádor u. 22.) vagy személyesen forduljanak az ombudsman hivatalához – olvasható a közleményben.

A múlt hét csütörtökön kezdődött havazás és a viharos erejű szél miatt kialakult hófúvás számos utat – közte autópályát is – járhatatlanná tett, autók és kamionok akadtak el, mintegy 14 ezer ember rekedt az utakon, a vasúti közlekedés több vonalon megbénult, számos településen megszakadt az áramszolgáltatás vezetékszakadások, oszlopdőlések miatt.
Pintér Sándor belügyminiszter vasárnap budapesti sajtótájékoztatón jelentette be: Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére a Belügyminisztérium hétfő estére elkészíti a rendkívüli időjárás miatt kialakult katasztrófahelyzet tapasztalatairól szóló jelentését, s ezt a következő kormányülésen a kormány tudomására is hozzák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik