Belföld

Kassaiak menekülnek Magyarországra

Kassaiak Hollóházán (ingatlan, )
Kassaiak Hollóházán (ingatlan, )

A házak 5 százaléka már szlovák állampolgároké Hollóházán. Főleg a kassai „betonból" menekülnek.

Kalinák András a kassai kórházban dolgozik, mégis Hollóházán vásárolt parasztházat három éve. Lakótelepi lakásuktól alig huszonöt kilométerre van a még mindig felújítás alatt álló magyarországi házuk. A fia fedezte fel a térségben rejlő adottságokat, a szép környezetet és az olcsó ingatlanokat, aki a szomszédos Kékeden vásárolt házat. Véleménye szerint a kassaiak azért vesznek ingatlanokat a határ menti magyar területeken, mert azok jóval olcsóbbak a kassai agglomerációban elérhető házaknál. A kassai egészségügyi dolgozó azt mondja, nagyon jól érzi magát Hollóházán, csak azt furcsállja, hogy a Szlovákiából érkezett tulajdonosok kommunális adója többszöröse annak, amit egy magyar állampolgárságú hollóházi fizet. Kalinák András szerint a helybelieknek érdemes lenne szlovákul tanulniuk, mert ahogyan ők átköltöztek Magyarországra, Hollóházáról is sokan át tudnának járni dolgozni Kassára, az utak jó állapotúak.

A hollóházi polgármester úgy számol, hogy a négyszáz helyi lakóingatlanból húsz van már most szlovák állampolgár tulajdonában, de az eladó házakra is egyre több az érdeklődő. Koleszár Sándor szerint ez „helyre is tette” a korábban méltatlanul alacsony ingatlanárakat. Most körülbelül százezer forintos négyzetméter áron adnak egy átlagos hollóházi házat. A húsz szlovákiai tulajdonosból 12-en állandóan itt élnek, a többiek hétvégi háznak használják az ingatlant.  Az új betelepükők közül többen nem is beszélnek magyarul.

A polgármester azt mondja, már évek óta készülnek arra, hogy a határ megnyitásával több lehetőségük legyen a helybelieknek az elhelyezkedésre Szlovákiában is. Az általános iskolában például oktatják a szlovák nyelvet a gyerekeknek, de szerveztek már tanfolyamot felnőtteknek is. A szlovákiai tulajdonosok magasabb kommunális adóját azzal magyarázta, hogy a magyar állampolgárok után az állam normatív támogatást ad. A kassaiaknak viszont jobban hozzá kell járulniuk ahhoz a büdzséhez, amiből a közvilágítást vagy az útjavítást fedezik. Ezzel szeretnék ösztönözni őket arra is, hogy jelentkezzenek be a hollóházi ingatlanokba, mert ez rendszerint nem történik meg.

Lesovics Miklós, a Hegyközi Területfejlesztési Szövetség elnöke azt mondja, a térségben folyamatosan nő a szlovák tulajdonú ingatlanok száma. Más falvakban már néhány százezer vagy egy-két millió forintért is lehet házat venni. A munkahely hiánya miatt elöregedő falvakban sok volt ugyanis az eladó ingatlan, a kereslet pedig minimálisra csökkent. A folyamat évekkel ezelőtt kezdődött Borsod megyében, amikor Abaúj határ menti településeire költöztek kassaiak, köztük például a kassai Thália Színház több színésze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik