Belföld

Az argentin Bergoglio az új pápa!

Megválasztották a katolikus egyház új vezetőjét. Jorge Mario Bergoglio névválasztása is meglepetésnek bizonyult.

20:12-kor elhúzták a függönyt és kihirdették a bíborosok döntését: az új pápa az argentin származású, 76 éves Jorge Mario Bergoglio lett, aki 266. az egyházfők sorában. A dél-amerikai pápa az I. Ferenc nevet választotta, nem kis meglepetést okozva ezzel. „Buona sera” – azaz szép estét – kezdte köszöntőbeszédét Bergoglio. „A konklávé kötelessége, hogy püspököt adjanak Rómának. Köszönöm ezt a fogadtatást! Mindenekelőtt imádkozni szeretnék XVI. Benedekért, imádkozzunk mindannyian érte” – fogalmazott I. Ferenc, aki ezt követően a több tízezres tömegtől azt kérte, hogy érte is imádkozzanak.

A választás után egyébként valamivel több, mint egy óra telt el a nagy hír bejelentés előtt. Míg a tömeg kint várakozott, a falak mögött hálaadás zajlott, a bíborosok imádságsorozat keretében tettek hűségesküt az új pápa előtt, elismerve ezzel személyét. I. Ferenc ezután megkapta a pápát illető jelvényeket, majd felöltöztették.

Még korábban arról szóltak a hírek, hogy hosszú hetekig eltarthat a konklávé, ma már azt mondják a szakemberek, hogy sejteni lehetett, hogy rövid lesz a tanácskozás és a döntéshozatal. Érdekesség, hogy rengeteg biztonsági intézkedés mellett zajlott a választási procedúra.

Korábban:

Az a bizonyos fehér füst szerdán 19 óra 6 perckor szállt fel az eredményes szavazás jeleként a Sixtus-kápolna kéményéből, majd megszólaltak a harangok is, amelyek megerősítették az új pápa megválasztásának tényét.

A megválasztott nevét egyelőre nem közölték, azt a katolikus egyház hagyományainak megfelelően egy órán belül jelentik be a Szent Péter téren egybegyűlt tömeg előtt. Több tízezren várnak a nagy pillanatra, információink szerint ahogy felszállt a füst, elkezdett duzzadni a hívő közösség. Rómában egyébként leállt a tömegközlekedés is!

Az új pápa hamarosan urbi et orbi – a városnak, Rómának és a világnak – mond áldást a Szent Péter-bazilika erkélyéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik