Belföld

Fából faragott Szent István király

Szent István fából készült mását avatták fel ma az István Király Általános Iskolában, a 2013-as emlékév programjaihoz és szellemiségéhez csatlakozva.

1938 és 2013. Két fontos évszám a királyi város életében.Székesfehérvár közgyűlése 2010 decemberében döntött arról, hogy ünnepi emlékévvé nyilvánítja 2013-at, a városban tartott 1938-as országgyűlés 75. és Szent István király halálának 975. évfordulóját.

Ma kihirdették az Emlékévhez kapcsolódó „Székesfehérvár, szeretlek!” című pályázat nyerteseit. A pályázatot a 2013-as Szent István Emlékév programjaihoz kapcsolódva hirdette meg az István Király Általános Iskola. Szórólap, plakát és reklámfilm kategóriában lehetett nevezni, és tizenegy alkotót díjaztak. A legjobb negyven alkotásból kiállítás is  nyílt.

Kik vehették át a szakmai zsűri díjait? A „Szórólap” kategóriában a Gollnhoffer Adrienn (Széna Téri Általános Iskola) vehetett át díjat, míg a plakát kategóriában Szentmihályi Odett Izabell (Felsővárosi Általános Iskola), Tátrai Réka (II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola), Jánoki Tímea (Tolnai Utcai Ált. Iskola), Deim Kata (István Király Általános Iskola) és Pócs Enikő (István Király Általános Iskola) alkotásait értékelte a legjobbnak a zsűri. Az igényes kidolgozásért Tasnádi Ádám (István Király Általános Iskola) és Kispál Petra (Tolnai Utcai Általános Iskola) különdíjban részesült. Reklámfilm kategóriában Gollnhoffer Adrienn és Gollnhoffer Enikő (Széna Téri Általános Iskola), Kiss Marcell, Paulusz Patrik, Koloh János (István Király Általános Iskola) és Weigl Kitti, Pinczési Dóra (István Király Általános Iskola) munkáját értékelték a legjobbnak.

Az eredményhirdetés után az általános iskolában felavatták névadójuk, az államalapító szent király egész alakos, népi jellegű faszobrát, melyet az anonim, naiv művész egyetlen fatömbből faragott ki. A Fehérvár24 alapos utánajárása után azt mondhatjuk: az alkotó kilétét teljes homály fedi. Arra a kérdésünkre, hogy kinek a munkáját csodálhatjuk meg mától az iskolában, eddig a percig senki nem tudott válaszolni.

Az I. András lovagrend segédkezett abban, hogy az életnagyságú szobor a helyére kerülhessen, az iskola emeleti galériájára, ahonnan mostantól Szent István vigyázó szemeit a kisdiákokra veti.

Brájer Éva alpolgármester a gyermekekhez fordulva a következőt mondta: valamit előállítani a semmiből, mindig könnyebb, mint a meglévőből, jelen esetben egy fatömbből kivágni azt, ami fölösleges, és így megkapni a szobrot. Nézzetek tisztelettel a naiv alkotóra, aki pontosan ezt tette: a fa egészéből kifaragta azt, ami nem odavaló.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik