Belföld

Szűrések, tanácsadás a vese világnapján

Csütörtökön az Alba Plaza Civil Korzóján várják az érdeklődőket.

Magyar kezdeményezésre 2005 óta minden év márciusának második csütörtökén tartják a Vese Világnapját. 2013-ban március 14-re esik az alkalom, a világméretű kezdeményezéshez hat kontinens csaknem száz országa kapcsolódik. A központi téma idén a heveny vesekárosodás megelőzése lesz. Csütörtökön 10.00 és 14.00 óra között tanácsadással és különféle szűrővizsgálatokkal várják az érdeklődőket az Alba Plazában.

„Székesfehérvárnak fontos, hogy a polgárai egészségesek legyenek, ezért a 2011-ben elfogadott Egészségfejlesztési Tervben kulcsszerepet játszik a prevenció. A város Önkormányzata és a Szent György Kórház jól működő kapcsolatot ápol, kiváló közöttünk az együttműködés, ennek egyik szép példája lesz a Vese Világnapjához kapcsolódó felvilágosító és szűrőprogram.” – hangsúlyozta a beharangozó sajtótájékoztatón Östör Annamária.

Minden évben egy-egy központi téma köré csoportosulnak a programok, idén az akut vesekárosodás megelőzésére, a lakosság felvilágosítására helyezik a hangsúlyt. A lehetséges okokat Dr. Zakar Gábor, a Székesfehérvári Dialízisközpont orvos-igazgatója ismertette. A szakember szerint súlyos károsodást okozhat például az ismeretlen eredetű táplálék-kiegészítők tartós fogyasztása, a normál adagnál két-háromszor nagyobb fehérjebevitel, a túlzott gyógyszerfogyasztás, a kábítószerek használata, a dohányzás, az elhanyagolt húgyúti fertőzés és a kiszáradás.

Március 14-én, csütörtökön 10 és 14 óra között az Alba Plazában található Civil Korzón vesebetegekkel foglalkozó szakemberek végeznek vérnyomásmérést, vizelet-szűrést, étrend- és életmód-tanácsadást, emellett folyamatosan vetítenek majd egy ötperces, tájékoztató kisfilmet.  A bevásárlóközpont marketing igazgatója elmondta: megtiszteltetés számukra, hogy felkarolhatták a világméretű kezdeményezés helyi programjait. Almási Márta reméli, hogy minél többen eljönnek, és rádöbbennek az egészséges veseműködés, illetve a megelőzés fontosságára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik