Belföld

Meteorológiai radarállomás épül Szentes közelében

A veszélyes időjárási folyamatok előrejelzését segítő meteorológiai radarállomás épül uniós támogatással Szentes közelében, Lapistón.

A hírt Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára jelentette be Szentesen. A rendkívüli időjárási események minden embert érintenek, ezért az állam kötelessége tenni a megelőzés érdekében – mondta a politikus a beruházás alapkőletételét követő tájékoztatón.

A most induló beruházással olyan, az egész országot lefedő, egységes radarhálózat jön létre, amely megfelel a jelen kihívásainak, segítséget nyújt a napjainkban gyakran előforduló veszélyes időjárási helyzetek előrejelzésében, a viharok okozta károk megelőzésében – tudatta az államtitkár.

Horváth Gyula, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) megfigyelési osztályának vezetője kifejtette, az utóbbi években egyre gyakrabban alakulnak ki felhőszakadások, pusztító jégverések. A rendkívüli időjárási események elleni védekezés és a helyreállítás költségei az elmúlt tíz évben Magyarországon meghaladták a 150 milliárd forintot.

A heves időjárási események megfigyelésének, előrejelzésének elengedhetetlen eszközei az időjárási radarok. A jelenleg három – Keszthely és Nyíregyháza közeli, valamint budapesti – állomásból álló országos időjárási radarhálózat alapvetően a csapadékesemények megfigyelését, intenzitásuk mérését és az események időbeli nyomon követését végzi. A csapadék nagy felbontású területi és időbeli eloszlásának meghatározása elengedhetetlen a heves időjárási eseményeknél – zivatarok, jégeső –, az élet és vagyonvédelmi riasztásoknál. A pontos méréshez szükséges, hogy a lefedett terület ne legyen 100-120 kilométernél távolabb a radarállomástól, ezért van szükség az OMSZ időjárási radarhálózatának bővítésére a Dél-Alföldön – tudatta a szakember.

A 757 millió forint költségvetésű projekt részeként – amely költségének 85 százalékát uniós támogatás fedezi – a vidéki radarállomásokon és tizenegy meteorológiai főállomáson összesen tizennégy “cseppspektrum” mérőberendezést is elhelyeznek, amelyek kiegészítő információkat nyújtanak a radarhálózat adatainak kalibrálásához, a csapadékmérés pontosabbá tételéhez. A tervek szerint 2014 végére fejeződnek be a munkák, az új radar 2015-ben áll üzembe

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik