Belföld

Drágult a vonatjegy? – „Nem erről volt szó”

Olvasónk levélben írta meg tapasztalatait, miszerint a korábbi ígéretek ellenére mégis „drágult” a vasúti közlekedés a busszal együtt.

„Tudomásom szerint a tavaly áprilisi „közlekedési reform” idején az távolsági autóbuszok felára mellett mérsékelték a vasúti pót- és helyjegyek árát. Akkor azt mondták, hogy a buszjegy drágulása miatt a vonatközlekedés jobban megéri majd. Sajnos március óta nem ezt tapasztalom. Úgy érzem, szépen lassan mégis többet kell fizetnem, pedig nem erről volt szó – írta olvasónk.”

Korábban beszámoltunk az olvasónk által emlegetett ígéretekről. Akkor a szaktárca a Győr-Budapest autóbuszjáratok megszüntetése révén azzal érvelt, hogy olcsóbb és gyorsabb lesz vasúton utazni, a megmaradt néhány buszjáratra ezért felárat vetnek ki. Eközben 2013 márciusára a vasúti utazás is drágult. Nem az alaptarifák, hanem a kiegészítő jegyek terhelik meg a pénztárcánkat. Mindez persze elkerülhető, de nem minden esetben.

Március elseje óta csak az elővételben váltott pót- és helyjegyek olcsóbbak, az utazás napján legkevesebb 300 forintot kell fizetnünk érte. Az új szabályzat szerint hétvégén viszont egyáltalán nem engednek az árból. Csúcsidőben, azaz péntektől-vasárnapig, 12-24 óra közötti indulásra hiába váltunk előre menetjegyet, nem fogunk kevesebbet fizetni. Elgondolkodtató ez a döntés, mivel a diákok, egyetemisták és sok dolgozó felnőtt is rendszerint a hétvégén utazik.

A MÁV-Start Zrt. hivatalos közleményében felhívja az utasok figyelmét a változásokra. Vegyünk egy példát: Győr és Tatabánya között 1300 forintba kerül a menetjegy. Amennyiben legalább egy nappal előtte megváltjuk a pótjegyet vagy a helyjegyet is hozzá, akkor 330 forintot kell fizetnünk erre a távolságra, ám az utazás napján a költség már 450 forint. Hétvégén pedig nincs elővételi lehetőség.

„2013. március 1-jétől a belföldi feláras vonatokon a helyjegy, illetve pót- és helyjegy ára függ a vásárlás és az utazás időpontjától. Nem csúcsidei utazásra elővételben vásárolva olcsóbb a helyjegy, valamint a pót- és helyjegy ára. Elővételnek számít, ha Ön nem az utazás napján, hanem korábban vásárolja meg a jegyét. Csúcsidei utazásnak számít, ha ön olyan napon utazik 12:00-24:00 között, amikor a pénteki vagy a vasárnapi közlekedési rend van érvényben. (A csúcsidő megállapításánál a felszállási állomásról való menetrend szerinti indulási időt vesszük figyelembe” – áll a vasúttársaság közleményében.

A részletes díjszabást távolságokra lebontva itt nézheti meg!

Összegezve a változásokat elmondhatjuk: kedvezményes intercity jegyeket csak elővételben vásárolhatunk, így nem árt előre eltervezni az utazást. Valamint készüljünk el a hétvégén közlekedő vonatok „emelt” tarifáira.

Ön mit tapasztalt? Írja meg véleményét kommentben az olvasónk által leírtakkal kapcsolatban. Önnek többe kerül így az utazás? Várjuk hozzászólását!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik