Belföld

Kulturális programsorozat indul Szeged és Szabadka között

24.hu
24.hu

2013. 03. 12. 16:30

Szakmai tapasztalatokkal szolgáló kulturális rendezvényeket, eseményeket kapcsol össze a Kulturális utazások Szeged és Szabadka régiójában című, hamarosan induló projekt.

A programsorozaton több száz fiatal fog ellátogatni a két városba. Célunk, hogy a rendezvények minél több embert megmozgassanak és eljuttassanak a másik településre a kultúra megismerésére, hiszen ezeket a korábban meglevő kapcsolatokat az utóbbi évtizedek erősen megtépázták – mondta Mikola Gyöngyike szegedi projektpartner, a DEAK Zrt. szakmai koordinátora a sajtótájékoztatón. A szabadkai partner a városi könyvtár.

A projekt március végén a Kosztolányi-talány Vetélkedővel indul Szabadkán vajdasági és szegedi középiskolások részvételével. Májusban kétnyelvű irodalmi tanácskozást tartanak Danilo Kis munkásságáról Szabadkán, emellett buszos kirándulást tesznek a régió ma is működő és már bezárt kisállomásainak érintésével (Palics-Hajdújárás-Bácsszőlős-Horgos-Kamarás). A helyszíneken bemutatják az állomások építészeti értékeit, kiállításokat, performanszokat rendeznek.

Október közepén útjára indul a Szeged-Szabadka Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivál. Ezen szerb és magyar írók olvasnak fel műveikből, koncertek lesznek a szegedi és a szabadkai nagyállomásokon és a sínbusznak nevezett menetrend szerinti vasúti járaton, valamint színházi performanszokat tartanak a határállomásokon, Röszkén és Horgoson. Az eseményen a Symposion folyóirat tematikus számát is bemutatják. Jövő januárban a projektet a Kosztolányi-Csáth szimpózium zárja Palicson felolvasóesttel és kiállítással.

A programokat azért kapcsolták össze, hogy egymást erősítsék, és közösen népszerűsítsék a régió kulturális értékeit.

A célcsoport a középiskolás és egyetemista korosztály, de bárkit szívesen látnak, aki szeretne részt venni a programokon. A szervezők számításai szerint több száz résztvevőt mozgat a program a határ két oldalán egy éven keresztül.

Szeged és Szabadka testvérváros, és földrajzilag is nagyon közel van egymáshoz, lakóik mégis kevéssé ismerik egymás kulturális értékeit, kortárs művészeti törekvéseit. Ezt a megismerést szolgálja a projekt – tette hozzá Mikola Gyöngyike.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

383356 17: The execution bed sits empty on Death Row April 25, 1997 at Texas Death Row in Huntsville, Texas. About 450 prisoners are on the Row. Texas has the most executions in the US each year. The inmates are executed by lethal injection. (Photo by Per-Anders Pettersson/Liaison)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.