Belföld

Kulturális programsorozat indul Szeged és Szabadka között

24.hu
24.hu

2013. 03. 12. 16:30

Szakmai tapasztalatokkal szolgáló kulturális rendezvényeket, eseményeket kapcsol össze a Kulturális utazások Szeged és Szabadka régiójában című, hamarosan induló projekt.

A programsorozaton több száz fiatal fog ellátogatni a két városba. Célunk, hogy a rendezvények minél több embert megmozgassanak és eljuttassanak a másik településre a kultúra megismerésére, hiszen ezeket a korábban meglevő kapcsolatokat az utóbbi évtizedek erősen megtépázták – mondta Mikola Gyöngyike szegedi projektpartner, a DEAK Zrt. szakmai koordinátora a sajtótájékoztatón. A szabadkai partner a városi könyvtár.

A projekt március végén a Kosztolányi-talány Vetélkedővel indul Szabadkán vajdasági és szegedi középiskolások részvételével. Májusban kétnyelvű irodalmi tanácskozást tartanak Danilo Kis munkásságáról Szabadkán, emellett buszos kirándulást tesznek a régió ma is működő és már bezárt kisállomásainak érintésével (Palics-Hajdújárás-Bácsszőlős-Horgos-Kamarás). A helyszíneken bemutatják az állomások építészeti értékeit, kiállításokat, performanszokat rendeznek.

Október közepén útjára indul a Szeged-Szabadka Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivál. Ezen szerb és magyar írók olvasnak fel műveikből, koncertek lesznek a szegedi és a szabadkai nagyállomásokon és a sínbusznak nevezett menetrend szerinti vasúti járaton, valamint színházi performanszokat tartanak a határállomásokon, Röszkén és Horgoson. Az eseményen a Symposion folyóirat tematikus számát is bemutatják. Jövő januárban a projektet a Kosztolányi-Csáth szimpózium zárja Palicson felolvasóesttel és kiállítással.

A programokat azért kapcsolták össze, hogy egymást erősítsék, és közösen népszerűsítsék a régió kulturális értékeit.

A célcsoport a középiskolás és egyetemista korosztály, de bárkit szívesen látnak, aki szeretne részt venni a programokon. A szervezők számításai szerint több száz résztvevőt mozgat a program a határ két oldalán egy éven keresztül.

Szeged és Szabadka testvérváros, és földrajzilag is nagyon közel van egymáshoz, lakóik mégis kevéssé ismerik egymás kulturális értékeit, kortárs művészeti törekvéseit. Ezt a megismerést szolgálja a projekt – tette hozzá Mikola Gyöngyike.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.