Belföld

16 fiatal demokratát vittek el a rendőrök a Parlament elől

Tüntetők a Parlamentnél (tüntetés, alkotmánymódosítás, )
Tüntetők a Parlamentnél (tüntetés, alkotmánymódosítás, )

A transzparensük felirata: „Haza csak ott van, hol jog is van".

A demonstrálók a Parlament déli és az északi kapujánál is megjelentek, “Haza csak ott van, hol jog is van” feliratú transzparenssel a kézben, hogy az alaptörvény hétfőre tervezett negyedik módosítása ellen tiltakoztak. Közülük többet ölben kellett a rendőrségi járművekhez vinni. Az egyik déli kapunál demonstráló középiskolás egy “Ne áruljátok el a jövőt” feliratú lapot tett ki az őt elszállító rendőrségi autó ablakába.

 

Fiatal demokraták

Kommünikéjükben a magukat fiatal demokratáknak nevezők arra szólítják fel a Fideszt, hogy tartsa magát 1989-ben megfogalmazott elveihez, programjához.

Szerintük az alaptörvény negyedik módosítása minden magyar állampolgárt megfosztana alapvető szabadságjogaitól. Tudatták, hogy tiltakoznak a hallgatói szerződés ellen, autonóm egyetemet szeretnének, nem fogadják el a hajléktalan emberek hatósági üldözését, a család fogalmának “kirekesztő leszűkítését”. Szólásszabadságot követelnek, tisztességes kampányt és szabad választásokat akarnak, valamint független igazságszolgáltatást, államtól független egyházakat és egyházmentes államot. “El a kezekkel az Alkotmánybíróságtól!” – olvasható a közleményben.


Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

 

A Hallgatói Hálózat egyetértését és támogatását fejezte ki “a jövőjükért kiálló” középiskolások felé. Az MTI-hez eljuttatott közlésükben azt írták, a megmozdulás célja nem a képviselők szabad mozgásának korlátozása, hanem a köz- és felsőoktatás válságának ismételt megjelenítése a nyilvánosság előtt. Arra kérték szimpatizánsainkat, jöjjenek a Kossuth térre, és “köszönjék meg a bátor kiállást a fiataloknak”.

Azt nem tudni, mit érnek el a tiltakozók, mivel a kormánypárti képviselők hajthatatlannak tűnnek. Még Sólyom Lászlóra sem hallgatnak.

A rendőrség hétfő délutáni közleményében azt írta, hogy a Parlament két kapujától 16 embert állítottak elő jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik