Belföld

Örökbe fogadhatunk elárvult Ab-határozatokat

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet felhívást tett közzé, az „elárvult alkotmánybírósági határozatok örökbefogadására”.

A hétfői alaptörvény-módosítás szerint többek között hatályát vesztik „az Alaptörvény hatálybalépése előtt meghozott alkotmánybírósági határozatok”. Az intézet meggyőződése szerint a magyar alkotmányosságot ezzel felbecsülhetetlen veszteség éri.

„Annak érdekében, hogy az alkotmányosságnak az egyes alkotmánybírósági határozatokban megfogalmazott tételei túléljék a Nemzeti Együttműködés Rendszerének zavaros éveit, egy-egy hatályon kívül helyezett határozat örökbefogadására szólítjuk fel a jóérzésű állampolgárokat” – írják.

Azt kezdeményezik, hogy mindenki, aki számára fontos az alkotmányosság, fogadjon örökbe egy szerinte jelentős alkotmánybírósági határozatot a hatályon kívül helyezettek közül. „Az örökbefogadó ezzel azt vállalja, hogy a maga igényei és ízlése szerint – akár asztalkát állítva számára, bekeretezve, falra akasztva vagy szívébe fogadva – ápol, gondoz egyetlen elárvult határozatot.”

Egy határozatot többen is örökbe fogadhatnak, de egy személy csak egy határozatot fogadhat örökbe. Örökbe fogadni az intézet honlapján lehet, és ingyenes. Aki azonban 3 ezer forint adományt is felajánl, díszes oklevelet kap. Az adományt a hajléktalanok számára ellátást nyújtó Fűtött utca – éjjeli menedékhely és nappali melegedő javára utalják majd át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik