Belföld

A csapda, ami kikerülhetetlen

Katyuzas(210x140)(2).jpg (kátyúzás)
Katyuzas(210x140)(2).jpg (kátyúzás)

Hiába végeztek ősszel karbantartási munkákat a Vitnyéd és Csapod közötti úton, néhol húsz centinként követik egymást a kátyúk.

Van egy kilenc kilométeres mellékút a Győr-Moson-Sopron megyei Vitnyéd és Csapod között, amely sok bosszúságot okoz az arra közlekedőknek. A Csapod felől érkezők alig várják, hogy kiérjenek az egyébként rendkívül forgalmas 85-ös főútra Vitnyéden, mert addig – legalábbis egyes szakaszokon – a mellékút a lelket is kirázza az autósokból – adta hírül a közrádió. Tóth Kálmán vitnyédi polgármester a Hajnal-táj című műsorban azt mondta: „elég nagy” forgalma van a két falu közötti útnak, amelyen személyautók, teherkocsik – például a közeli erdőkből fát szállító járművek –, valamint traktorok is közlekednek. Az autósoknak így nemcsak a burkolati hibákat kell kerülgetniük, hanem a lassabban haladó járműveket is, valamint – főleg sötétedés után – arra is oda kell figyelniük, nehogy egy vad ugorjon eléjük.

A Vitnyéd után öt kilométerrel következő szakaszon 15-20 centinként sorakoznak a kátyúk, kikerülni lehetetlen őket, a sofőröknek jelentősen le kell lassítani. Az út mellett felhívják a figyelmet a hibákra, és 60-as sebességkorlátozó táblát helyeztek ki.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője, Pécsi Norbert Sándor azt mondta, az útszakaszon 2012 őszén mart aszfaltból készített hideg aszfaltkeverékből végeztek próbabeépítést. Nem teljes körű felújítást, hanem karbantartást végeztek. A cél az volt, hogy a cég telephelyein az útrekonstrukciós munkák után felhalmozott nagy mennyiségű mart aszfaltot hatékonyan újrahasznosítsák. A szóvivő szerint a lerakott réteg nem mindenhol bírta az igénybevételt, így a tél és a forgalom hatására egyre több kátyú lett. A cég kiemelten kezeli a problémát, és hidegaszfaltos kátyúzással próbálnak ideiglenesen javítani a közlekedési feltételeken. Tavasszal pedig – várhatóan május végéig – hosszú távon is jól járhatóvá válhat a legrosszabb állapotban lévő másfél kilométeres szakasz is.

Mint korábban megírtuk, nincs egyszerű dolga annak az autósnak, akinek kocsiján egy kátyú miatt megsérült a gumi, a felni vagy a futómű. Először is ellenőriznie kell, helyeztek-e ki az út egyenetlenségére figyelmeztető táblát. Ha egyetlen figyelmeztetés sem volt kint, jó esélye van arra, hogy megtérítsék a kárát, de colstok és fényképezőgép nélkül nem érdemes útnak indulni, csak akkor térítik meg a kárt, ha bizonyítható, hogy a kátyú okozta. Nem kötelező, de erősen ajánlott rendőrt is hívni, a jegyzőkönyv jól jöhet a kárigény elbírálásakor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik