Belföld

Teljes vereséget szenvedett Dancsó József

Megsemmisítő vereséget szenvedett az orosházi polgármester azon a csütörtöki Rákóczitelepen tartott lakossági fórumon, amelynek főtémája a március elsejétől életbe lépett új buszmenetrend volt.

Az infooroshaza.hu tudósítása szerint a heves, indulatos, bekiabálásoktól tarkított fórumon nem volt irigylésre méltó helyzetben a városvezető, akit a rákóczitelepiek elemi erejű felháborodása fogadott, akik kategorikusan elutasították a járatrikításokkal és körjáratokkal kombinált új, március elsejétől bevezetett menetrendet. Ahogy a lakossági fórumon számtalan alkalommal elhangzott: azt kérik, követelik, hogy állítsák vissza a régi menetrendet.

A polgármester alaposan visszaélt a vendégjoggal. Hosszú, közel százperces (!!) – igaz, bekiabálások miatt többször megszakított – előadásával kezdődött a fórum. Részletekbe menően beszélt az önkormányzat költségvetéséről, annak kiadási és bevételi oldaláról, emellett a helyhatóságok adósságkonszolidációjának folyamatáról. Nem is lett volna ezzel baj, ha könyvelőknek és közgazdászoknak adott volna elő, de a közönsége ezúttal Rákóczitelep lakossága volt. Ők láthatóan nem értették, miért kell ilyen messziről indítani a számukra előnytelenül megváltozott buszmenetrend témáját. (Amikor az önkormányzati kiadások csökkentésről beszélt Dancsó, többen is azt kiabálták: „Akkor minek három alpolgármester?”)

A polgármesteri előadásból a hallgatóság megtudhatta, hogy az orosházi buszközlekedés egy évben 60 millió forintba kerül. Ennek felét a lakosok fizetik ki jegy- és bérletvásárlás formájában, a másik felét az önkormányzati támogatás teszi ki. Dancsó József jelezte: 20 százalékkal csökkenteni kellett a buszok futásteljesítményét, mert semmiképpen nem akartak jegyáremelést. A fórumon kiderült, hogy a lakosok egyáltalán nem tartják ördögtől valónak az áremelést, ha cserébe jobb szolgáltatást kapnak érte.

A továbbra is nagyon feszült hangulatú fórumon egyre érthetetlenebbé vált, miért nyit olyan széles frontot maga ellen az Orosházát jelenleg irányító Fidesz a buszmenetrend kapcsán, miközben az önkormányzati támogatás néhány milliós emelésével azonnal lecsendesíthetné a rákóczitelepieket. (Ez az összeg a 8 milliárdos önkormányzati költségvetéssel áll szembe, ami még akkor is igaz, ha világos, hogy a nagy összeg ellenére is „feszes” a város kasszája.) Alighanem csúnyán elszámolták magukat, és nem először hálószaggató öngólt rúgtak maguknak. Dancsó József most is megpróbálkozott a képviselő-testület szocialista tagjaira ráverni a „balhét”, mondván: mindig ők voltak azok, akik sokallták a helyi buszközlekedésre szánt önkormányzati támogatást. Ez a polgármesteri akció a lakossági fórumon totális kudarcba fulladt. A megjelentek szabályszerűen lehurrogták Dancsó Józsefet. Nem engedték meg neki, hogy felolvasson egy idézetet Fetser Jánostól (MSZP), a testületi ülés jegyzőkönyvéből. Ezen a ponton kicsit eldurvult a vita. A hallgatóság egy kisebb csoportja megunva a hosszú polgármesteri előadást „Köszönjük a rizsát!” kiabálással kivonult, míg a higgadtabbak azt vetették hangosan Dancsó szemére, hogy mindenkibe belefojtja a szót. „Szeretném befejezni a beszédemet” – válaszolt erre a polgármester.

A lakossági fórumon nem volt hangosítás, így hangfelvétel sem készült, de nem jegyzőkönyvezték az eseményt, noha ennek semmi akadálya nem lett volna. A hangosítás hiányát többször szóvá tették a résztvevők, részben azért is, mert a helyi közösségi ház nagytermébe korántsem fért be mindenki, sokan az udvaron álltak. Dancsó József többször kérte, hogy a lakosok észrevételeiket és javaslataikat írásban fogalmazzák meg, amire a másik oldalról azt volt a válasz: „Akkor miért vagyunk itt?”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik