Belföld

Ritkítják a helyi járatokat Szegeden

Január elsejével elvonta a kormány a nagyvárosok önkormányzataitól a helyi közösségi közlekedés normatív támogatását, ezért megszorítások lesznek a tömegközlekedésben - írja a szeged.hu.

Szeged 500 millió forintot veszített, ezért járatritkításokra és járatátszervezésekre kerül sor a Tisza Volán helyi autóbusz járatain és az SZKT villamos, valamint trolibuszvonalain. A városüzemeltetési és fejlesztési bizottság még a múlt héten fogadta el a Tisza Volán Zrt. javaslatát a buszmenetrend változtatásokkal kapcsolatban, a héten pedig az SZKT tervét tárgyalta meg, és fogadta el.

A legutóbbi forgalomszámlálási eredményekre alapozva összesen 16 busz menetrendjében lesz változás a tervek szerint március 30-tól.

A 10-es busz tanév alatt munkanapokon délután 10 perces követési idővel jár majd, iskolaszüneti napokon pedig 15 percenként. A 13-as busz szombaton csak délelőtt jár Alsóváros és a Mars tér között, 12 óra után már nem. A 20-as busz 20 óra után nem 20 perces, hanem 30 perces követési idővel közlekedik majd, a 20A-s pedig csak a tanév munkanapjain jár majd Petőfitelep és Honvéd tér között.

A Katalin utcától a Mars térig közlekedő 71-es busz a tanév munkanapjain egész nap 15 percenként jár majd, iskolaszüneti munkanapokon 14 és 17 óra között 20 perces, szombaton és vasárnap pedig 30 perces követési időt tart. Az újszegedi 72-es járat szintén 15 percenként közlekedik majd iskolai munkanapokon, az iskolaszüneti munkanapokon viszont 20 perc lesz a követési távolság, szombaton és vasárnaponként 30 percenként indulnak majd a járatok, a rásegítő járat viszont megszűnik.

A 74-es busz szombaton és vasárnap félóránként közlekedik, az utolsó járat 22:10-kor indul a Mars térről. A 75-ös a reggeli csúcs miatt 6:30-kor is indul, este pedig 23 órakor indul az utolsó a Mars térről, 22:30-kor pedig Dorozsmáról. A 76-os reggel 4:35-kor indul először, szombaton és vasárnap félóránként jár majd. A baktói 77-es iskolaszüneti munkanapokon 30 percenként, iskolai napokon az Új-Petőfitelep – Baktó – Mars tér helyett rövidebb úton, Baktó és a Mars tér között jár majd. A 79-es busz csak a műszak elején és végén fordul be az eddigi végállomásához, egyébként az 5-ösön marad. A Makkosházáról Újszegedre menő 84-es egész hétvégén 30 percenként indul majd.

Március 30-tól az 1-es vonalon a villamos bizonyos időszakokban ritkábban, a 2-es vonalon azonban sűrűbben közlekedik. Az 1-es járatait a tervek szerint a Szeged-Békéscsaba vasútvonalon közlekedő vonatokhoz igazítják, így óránként csupán egy közlekedik majd. Az itt megtakarított teljesítményt viszont átcsoportosítanák a 2-es vonalra, ahol csúcsidőben csökkenne a követési idő.

Jelentős változás lesz a 4-es vonalán is, ahol a délutáni 10 perces követési idő 12 percre módosul, az 5-ös trolibusz vonalán sűrítik a járatokat, míg a 7-es járat esetében a napközbeni 15 perces követési idő 9 és 14 óra között 30 percre ritkul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik