Belföld

Milliárdokat remélnek a kötelező betétdíjtól

víz (víz, )
víz (víz, )

Az összes eldobható italcsomagolásra kiterjedő kötelező betétdíjas rendszer bevezetését javasolja a Magyar Értékes Hulladék Kezelők Közhasznú Egyesülete (MÉHKE). Számításaik szerint a rendszer hosszú távon több tízmilliárd forinttal növelné az állam bevételeit.

Közleményében a szövetség kifejti: a kötelező betétdíjas rendszer emellett mintegy tízezer új munkahely megteremtéséhez járulna hozzá, és segítené az európai uniós hulladékhasznosítási célok teljesítését is.

A betétdíj növelné a csomagolási hulladékok visszagyűjtési arányát, miközben az állam, a gazdasági szereplők és a lakosság számára egyaránt átlátható rendszert jelentene a mostani bonyolult környezetvédelmi termékdíjas rendszerhez képest – állítja az MÉHKE.

Szakmai szervezetként az egyesület vállalná a rendszer kialakítását, illetve azt, hogy már az első évben egy olyan célzott munkahelyteremtő programot finanszírozna meg, amely országosan mintegy tízezer ember foglalkoztatásához járulna hozzá, a közfoglalkoztatottak nagy számának lehetővé téve, hogy visszatérjen a munka világába, gazdasági társaságok alkalmazásába.

A kötelező betétdíj bevezetésével automatikusan csökkenne az illegálisan forgalomba helyezett termékek mennyisége, amely egyszerre segítené a hazai italgyártókat piacaik megőrzésében és forgalmuk növelésében is. Emellett az állam milliárdokat takaríthat meg azzal is, ha a közösségi hulladékgazdálkodási elvárások teljesítésével elkerüli, hogy az EU környezetvédelmi szankciókat, büntetéseket szabjon ki Magyarországra.

Garanadra Gyula, az egyesület elnöke szerint a kötelező betétdíj a fogyasztóknak árcsökkenést jelentene, mivel a díj a visszaváltást követően visszajár, míg most a termékdíj összegét a vásárló soha nem kapja vissza. A jelenlegi rendszerben a termékdíj minden palacknál megjelenik költségként, a betétdíj bevezetésével viszont a környezettudatos vevők az üzletekbe visszavitt palackok után járó betétdíjat visszakapják, tehát a jelenlegi feltételekhez képest az italokat olcsóbban lehetne megvásárolni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik