Belföld

Magyarországi földügyeket vizsgál az unió

termőföld (föld, termőföld, )
termőföld (föld, termőföld, )

Vizsgálatot kezdeményezett az Európai Bizottság, mert visszamenőleg érvénytelenítették több osztrák állampolgár magyarországi földvásárlását.

Az EB azt várja a magyar kormánytól, hogy fogadjon el olyan törvényt, amely 2014. május 1-jétől normalizálja a mezőgazdasági területek vásárlását. Addig azonban nem szabad új különleges korlátozásnak alávetni a vásárlásokat, még kevésbé visszamenőleges hatállyal.

Az ügy előzménye, hogy a magyar hatóságok 16 esetben rendelték el osztrák állampolgárok termőföldvásárlásának érvénytelenítését. A helyi hatóságok, amelyek előzőleg engedélyt adtak a telekkönyvi bejegyzésre, állítólag Budapestről kaptak utasítást erre, miután megváltozott az illetékességük – hangzott el az ORF-en. Az érintett osztrák gazdák a budapesti osztrák követséghez fordultak segítségért.

Az ügy sürgős megoldását szorgalmazta az osztrák külügyi tárca vezetője is. Michael Spindelegger azt mondta, minden panaszt külön megvizsgálnak, mert nagyon különbözőek az esetek. Hozzátette: fontos, hogy senki ne essen a “Magyarország-szapulás” hibájába.

Csak a jogtalanul szerződőkre csap le a minisztérium

A magyar állam tiszteletben tartja a tulajdonhoz való alkotmányos jogot, amely a jogszerűen tulajdonjogot szerző uniós külföldit ugyanúgy megilleti, mint a magyar állampolgárokat. Ezt a Vidékfejlesztési Minisztérium közölte pénteken.

A tárca hangsúlyozza: termőföld tulajdonjogát a hatályos szabályozás szerint, az Európai Unió által 2014 májusáig biztosított moratórium lejártáig kizárólag magyar állampolgársággal rendelkező magánszemély szerezheti meg. Tagállami állampolgár akkor mentesülhet a tilalom alól, ha önálló vállalkozó mezőgazdasági termelőként kíván letelepedni Magyarországon, legalább három éve folyamatosan, jogszerűen Magyarországon lakik és folytat mezőgazdasági tevékenységet, továbbá rendelkezik az erre vonatkozó hatósági igazolással.

Közismert, hogy az elmúlt két évtizedben sokan kijátszották a szabályozást, ezért tárcaközi bizottság alakult a semmisnek minősülő ügyletek felkutatására. Akik viszont jogszerűen szereztek termőföld-tulajdont, azoknak nem kell tartaniuk attól, hogy megfosztják őket attól – áll a minisztériumi közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik