Belföld

Parlagfű ellen 71 millió és bőséges munka

Közvetlenül 71,1 millió forint jut idén a parlagfű elleni védekezésre - közölte a vidékfejlesztési miniszter egy képviselői kérdésre adott irásos válaszában.

A miniszteri válaszból az is kiderül, hogy idén a közfoglalkoztatók az országos program keretében adhatnak be kérelmet parlagfű-mentesítésre – várhatóan három hónapon keresztül, 800 millió forintból 2500 ember dolgozhat majd így.

Közfoglalkoztatási programok indulnak az erdészeti társaságok, a vízügyi igazgatóságok, valamint a nemzeti parkok részére is – ezek az intézmények együttesen mintegy 30 milliárd forint forráshoz juthatnak, melynek jelentős hányadát fordíthatják a parlagfű káros hatásainak megelőzésére. A helyi önkormányzatok is igényelhetnek támogatást a közfoglalkoztatási előirányzat terhére, melynek során egyes munkafázisok tartalmazhatnak parlagfű elleni védekezést is.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán tudatta, hogy az idő melegedésével erősödött a pollenterhelés. Egyes allergén növények pollenkoncentrációja néhány városban elérte a tüneteket okozó szintet. Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) új szolgáltatást indított el. A www.pollendiary.com/Phd/hu címen elérhető weblapon egy gyors regisztráció után az allergiások személyre szabott, hasznos információhoz juthatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik