Belföld

Molnár Zsolt: Nem Ron Werber csinálta!

Hiába perceg az RTL Klub, hiába háborog Puskás Ferenc özvegye, a szocialisták nem hajlandóak változtatni kifogásolt kampányfilmjükön. Bénázás és gróf Széchenyi István. Villáminterjú az MSZP budapesti kampányfőnökével.

Csúnyán elbénázták ezt a kampányfilmet.

Egyáltalán nem bénáztuk el. Az összes jogszabályt betartottuk.

Engedély nélkül használták az RTL Klub híradójának felvételeit, és Puskás Ferenc özvegye is csak utólag értesült, hogy néhai férje szerepel a szoci moziban.

Nem sértettük meg sem a szakma szabályait, sem a szerzői jogokat.

Az RTL Klub másként vélekedik. Hajlandóak önök kivágni a kifogásolt snitteket?

Nem látunk rá okot. Egyetlen apró hibát követtünk el: néhol nem egészen pontos a hivatkozás. Természetesen korrigálni fogjuk a hibát.


(Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

Az RTL Klub soha semmit nem tesz ki a netre, s ha valamelyik néző mégis megoszt egy műsort például a YouTube-on, azt rendre töröltetik. Önök pont egy ilyen nézői „lopást” kopíroztak át a kampányfilmjükbe. Olyan ez, mintha valaki levágná a bringámról a lakatot, míg a közértben vásárolok, tenne egy kört a kerékpárral, aztán belökné a bozótba, ön megtalálná, hazavinné, és nem értené, miért követelem vissza.

Van jobb hasonlatom. Olyan ez, mintha valaki fölkerekezne a Mátrába, fotózna egyet a hegytetőről, és kijelentené, mostantól övé a táj, másnak eszébe ne jusson ott fényképezni.

Nem a táj lesz a fotósé, hanem csupán a saját tájfotója – s igenis követelheti, hogy azt kizárólag az ő engedélyével közölhesse bárki más.

A szerzői jog alapján már nyilvánosságra került felvételből illusztrációs céllal engedély nélkül is használhatóak rövid részletek, amennyiben megjelöljük a forrást, s mindez nem anyagi haszonszerzésből történik. Mi az összes kritériumnak megfeleltünk.

Az RTL-nek nem az a baja, hogy olyan esemény szerepel az önök kampányfilmjében, ahol a csatorna is forgatott. Hanem azt kifogásolja, hogy az MSZP konkrétan az RTL által készített filmet használja. Meg az a baja, hogy ott a csatorna neve a szegfűs klipben, pedig nekik eszük ágában sincs besegíteni pártkampányba.

Szerintünk arról szól az RTL Klub tiltakozása, hogy határozottan kifejezzék, semmi közük hozzánk. Ezt sajnálom, de legalább kiderült, hogy politikai szempontból mennyire érzékeny a helyzet.

Tegyük fel, hogy van az MSZP honlapján egy önök által forgatott klip Mesterházyról, Bajnairól, Gyurcsányról, Medgyessyről, Hornról. Ön mit szólna, ha a Fidesz kérdezés nélkül felhasználná ezt a házimozit a saját kampányfilmjében?

Ha illusztratív, rövid bejátszást vennének át, nem  tudnánk belekötni.

Mit tehet Puskás özvegye? Perelje az MSZP-t?

Puskás Ferenc hősként, a nemzet nagyjaként tűnik föl a filmünkben. Arról a Puskásról beszélünk, aki annak idején a Magyar Köztársaság Középkeresztjét kapta Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől. Arról a Puskás Ferencről, akit pár hónappal később, a sajnálatos halálesetet követően, még a Gyurcsány-kormány idején posztumusz dandártábornokká léptetett elő Szekeres Imre honvédelmi miniszter javaslatára a kormány. Érdekes, hogy az előbbi esetben nem tiltakozott Puskás Ferenc, az utóbbi esetben pedig nem tiltakozott az özvegy.

Egészen más egy kormánytól kitüntetést elfogadni, mint egy párt kampányfilmjében szerepelni.

Puskás Ferenc szocialista kormánytól kapta a kitüntetést.

A nemzet kormányától kapta. Ami annak idején történetesen szocialistákból és a szabaddemokratákból állt.

Az ön helyében valahol ott keresném a megoldást, hogy Puskás Ferenc özvegye politikailag nem teljesen függetlenül képviseli a maga álláspontját.

Puskás Ferenc özvegye teljes jogon képviseli néhai férjét – vagy jól, vagy rosszul, vagy a megboldogult egykori akaratával megegyezően, vagy azzal csak részben harmonizálva, de ez már az ő magánügye. Meg az önök pechje.

Felmerül a politikai szándék gyanúja.

Van úgy, hogy valaki még akkor sem kíván azonosulni párttal, eszmével, ha őt pozitív kontextusban említik.

Ez igaz. De hogy Puskás Ferenc most hogyan döntene, sajnos nem tudjuk meg. Az özvegye véleményét ismerjük.

Aki az ő örököse minden szempontból. Ha élne még szegény Puskás, és azt mondaná, nem kíván szerepelni az önök filmjében, őt is elhajtanák?

Nehéz kérdés. Ha előzetesen megkérdeznénk, s azt mondaná, kimaradna, azt nyilván figyelembe vennénk. Aki közszereplővé vált, akiről nyilvános felvételek tízezrei keringenek, nem mindig válogathatja meg, hová kerül be. Gróf Széchenyi Istvánról is készült film. Azzal miért nincs baj?

Mozifilm készült a legnagyobb magyarról, nem kampányfilm.

De abban a mozifilmben is volt icipici politikai célzat, ha jól emlékszem. Az ellen is tiltakozhatnának a leszármazottak.

Nem tették.

Ismétlem: minden jogszabályt betartottunk és ezután is betartunk.

Özvegy Puskásné kérését figyelmen kívül hagyni nem jogi kategória. Ráadásul akadtak itt szakmai bakik is.

Például?

Apróság, de cím végére már negyedik elemiben sem teszünk pontot.

A szakmai kérdések hadd tartozzanak a művészekre. Az ő dolguk, hogyan vágták össze az anyagot, s milyen stilizálást alkalmaztak.


(Fotó: MTI / Soós Lajos)

A magyar helyesírás szabályainak áthágása nem művészi kategória.

Na, ha ezzel ön megtalálta ebben a húszperces filmben a legnagyobb problémát, akkor, tudja mit, igaza van.

Köszönöm. Apró, de annál értékesebb győzelem ez a magyar sajtótörténetben. S ha már a hosszt említette: a tizennyolc perc a kampányfilm műfajában értelmezhetetlen.

Tudatosan készült hosszú film, ugyanis ilyen terjedelemben lehet dokumentarista hűséggel bemutatni az elmúlt három év kormányzását.

Lesz ember, aki végignéz bő negyedórát?

Már most tízezerszámra töltik le a filmet az érdeklődők.

Mert botrány támadt körülötte. Rákattintanak, s három perc múltán lépnek is tovább.

Szerintem nincs botrány. De kívánom, legyen igaza , hiszen ez esetben még többen nézik majd végig a filmet. Ingyen reklám.

Mennyibe került a Magyarország ma című kampányfilm?

Többen dolgoztak az ügy érdekében térítésmentesen, így jelentős költséget spóroltunk. Kampányelszámolásunkban szerepel majd ez a tétel is. Az utcai kitelepülésekkel, óriásplakátokkal, kiadványokkal együtt úgy tizenöt-tizenhatmillió forintot emészt fel a jelenlegi etap.

Kik a film alkotói?

Olyan személyek, szakértők, amatőr filmesek, olyan stáb, melynek tagjai nem járulnak hozzá a nevük nyilvánosságra hozatalához. Mindenkire rábízom, hogy kitalálja, miért.

A jobboldalon rettegett Ron Werber a mester?

Nem Werber úr készítette a filmet.

Netán a tanítványai?

Nem Werber úr készítette a filmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik