Belföld

Eredménytelen próbaper a szülőtartásról

Elutasította keddi ítéletében a Hódmezővásárhelyi Járásbíróság egy idősotthon kérését, hogy egy idős asszonynak, akinek a nyugdíja 80 százaléka nem fedezi a gondozásért meghatározott térítési díjat, a fiával fizettessék meg a különbözetet - írja a Népszabadság szerdai számában.

A lap szerint próbaperről van szó, amelyben a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás azt teszteli, milyen formában alkalmazható a gyakorlatban az alaptörvény 16. cikke 4. bekezdésében foglalt rendelkezés, amely alapján a nagykorú gyermekek kötelesek a rászoruló szüleikről gondoskodni.

Egy nyugdíjas férfi édesanyja a hódmezővásárhelyi Kovács-Küry Időskorúak Otthonában lakik. Az 1993-ban elfogadott szociális törvény szerint ilyen otthonba az kerülhet be, aki naponta legalább négyórás ápolásra szorul. Térítési díjat kell fizetni, amit az intézmény a nyújtott szolgáltatások költsége alapján állapít meg. A nyugdíjnak csak a 80 százalékát lehet elkérni a térítési díjra – függetlenül attól, hogy mekkora annak összege. Ez így igazságos, hiszen máskülönben kiszorulnának a gondozás lehetőségéből azok, akiknek alacsony a nyugdíjuk.

A kistérségi társulás a perben arra tett kísérletet, hogy a hozzátartozóktól hajtsa be azt a pénzt, ami a nyugdíj 80 százaléka és a megállapított térítési díj között van. A férfi és jogi képviselője a bíróság előtt arra hivatkozott, hogy ő nem áll semmilyen jogviszonyban az idősotthont fenntartó társasággal – írja a Népszabadság. A járásbíróság elsőfokú ítéletében elfogadta ezt az érvelést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik