tehen(960x640)(2).jpg (tehén)
Belföld

Nem került forgalomba aflatoxinnal szennyezett tej

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2013. 03. 05. 15:09

Teljes biztonsággal fogyaszthatóak a Magyarországon forgalmazott tejek.

A Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-biztonságért és agrárigazgatásért felelős államtitkára azt mondta, hogy a hatóságok valóban találtak aflatoxinnal szennyezett terméket, de csak felvásárlóknál, mindenki ihat nyugodtan tejet.

Kardeván Endre a kormányzati portálon közzétett videoüzenetében azt mondta: ha a tejben az aflatoxin-szennyezettség elér egy határértéket, akkor a tejet az élelmiszerbiztonsági hatóságok elkobozzák.

Az államtitkár megismételte: a gazdálkodóknak segítenek az aflatoxint termelő penészgombával szennyezett takarmány lecserélésében. Az aflatoxin gyorsan kiürül az állat szervezetéből, és a tej teljes mértékben egészséges és fogyasztható lesz.

Korábban a Hír TV fogyasztóvédelmi műsora adott hírt arról, hogy aflatoxinnal szennyezett tej került a polcokra a nagyobb budapesti vásárcsarnokokban, és az egyikben a rákkeltő gombaméreg egészségügyi határértékének kétszeresét találták. A hírcsatorna a február közepén kirobbant szerbiai botrány után vizsgáltatott be több magyar tejmintát egy nemzetközileg elismert laboratóriumban.

Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-szakértője figyelmeztetett: ha aflatoxin kerül a szarvasmarha szervezetébe, az nemcsak a tejben, hanem az abból készült tejtermékekben, sőt, a szarvasmarha húsában is megtalálható.

Kommentek

Becsempészték Kiskunmajsát a VB-naptárba
Képregény és animációs film pályázat Istvánról, a szent királyról