Belföld

Lobbisták diktálnak a kormánynak?

Forint (forint)
Forint (forint)

Százmilliók kerülhetnek évente közbeszerzésekkel kormányközeli cégekhez – állította a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2012. december elején leköszönt energiaügyi helyettes államtitkára.

Holoda Attila az ATV-ben azt mondta: az energiaipar átlátható állami szabályozását kormányközeli lobbiérdekek gátolják. A volt energiaügyi helyettes államtitkár szerint az ágazati érdekek figyelembevételével történő, szakmai szempontok alapján kialakított szabályozás nem valósulhat meg, mivel az államtitkársághoz rendre érkeznek olyan megrendelések, amelyek a rendelkezéseket a kormányhoz közelálló cégek érdekeihez kívánják igazítani.


Fotó: MTI / Kovács Attila

Magyarország hosszú távú energiastratégiája olyan tervezet, amely általános irányelveket fogalmaz meg, az ennek megfelelően felállított cselekvési terv pedig ezen célkitűzések konkrét, rövid távú megvalósulását célozza. Sem a határidők, sem a felelősök tekintetében nem sikerült azonban egzakt tervet kidolgozni a lehetséges érdeksérelmektől való félelem miatt – közölte a volt helyettes államtitkár, bírálva az E.ON gázüzletágának állami felvásárlásáról szóló kormánydöntést is.

Holoda Attila szerint „mindaz, amit erre költenek, az kár, ugyanis ezt máshova lehetne költeni, például a szociális rendszerek kialakítására”. A 875 millió eurós vételáron felül rendkívül magas fenntartási költségekkel kell számolni, ami a gázárakra is hatással van. Az ügy korrupciós szempontból is nagy jelentőségre tehet szert, ha a beruházásokra és karbantartásokra szánt teljes összeg közbeszerzések útján a már említett érdekeltségi körökhöz kerül – tette hozzá.

Az ex-helyettesállamtitkár december elsejei hatállyal indoklás nélkül távozott posztjáról. Kinevezése után három hónappal. Holoda Attila azóta a Véleményvezér több olyan bejegyzését is megosztotta Facebook-oldalán, amely bírálta a kormány gazdaságpolitikáját. Ezek között volt az is, amely bírálta a rezsicsökkentést.

A kormány a napokban korrupciómegelőzési projektet és honlapot indított. A kabinet olyannyira fontosnak tartja az ügyet, hogy az eredetileg tervezett 480 millió forintos keretet 680 millió forintra emelte. A projekt honlapja egy helyen gyűjti össze és teszi mindenki számára elérhetővé a közigazgatás korrupciómegelőzési programjával, a projekt intézkedéseivel, és a projekt végrehajtásának állásával kapcsolatos információkat és dokumentumokat, valamint az ehhez kapcsolódó híreket és eseményeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik