Belföld

Iványi: a MET újra egyház szeretne lenni

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) üdvözli az Alkotmánybíróság határozatát, és bejelentette adatait az emberi erőforrások miniszterénél az egyházi nyilvántartásba.

A MET elnöke közleményben üdvözli, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisítette az egyházi törvény több rendelkezését, és kimondta, hogy azok alaptörvény-ellenesek, továbbá azok a hatálybalépésüktől kezdődően generálisan nem alkalmazhatóak. A határozat külön is rögzíti, hogy annak „mellékletében megjelölt egyházak egyházi jogállásukat nem veszítették el, vallási egyesületté történő átalakulásuk nem kényszeríthető ki.” Így – véli Iványi – a MET sem veszítette el egyházi jogállását.

Az alkotmánybírósági döntés hatására a MET bejelentette adatait az emberi erőforrások miniszterénél az egyházi nyilvántartásba. Egyidejűleg visszavonta az illetékes bíróságon az alkotmányellenesnek minősített egyházi törvény kényszere alapján 2012 áprilisában benyújtott egyesületi átalakulási kérelmünket. „Ezenkívül a MET az egyházat és szociális, valamint oktatási intézményeit érintő számos ügyben az eredeti állapot visszaállítását kezdeményezte, és bízik abban, hogy az érintett hatóságok, különösen az Emmi, valamint az Államkincstár tiszteletben tartja és végrehajtja az Alkotmánybíróság határozatát.”

A MET korábban a strasbourgi bírósághoz is fordult, kérve jogai helyreállítását és az elszenvedett sérelmek kárpótlását. Az egyház ettől a beadványától mindaddig nem áll el, amíg az elszenvedett károk orvoslást nem nyernek.

A MET-nek komoly anyagi károkat okoz státusza megváltoztatása, s az emiatt kieső állami kiegészítő támogatás, de emellett az 1 százalékos felajánlások elé is akadályokat gördít a NAV (az egyház a 2011-es évre vonatkozó, tavaly december 15-ig kifizetendő több mint 43 millió forintot sem kapta meg).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik