Belföld

A leendő gazdasági miniszter nem tervez nagy változásokat

varga-mihaly(210x140)(4).jpg (varga mihály, )
varga-mihaly(210x140)(4).jpg (varga mihály, )

Varga Mihály szerint a lakossági fogyasztás aligha növekszik az idén, de próbálják bővíteni a hitelezést.

A gazdaságpolitika irányában nem, annak eszközeiben lehet változás, ez azonban az idei költségvetés számait alapvetően nem érinti – mondta Varga Mihály, a nemzetgazdasági miniszteri poszt várományosa a parlament költségvetési bizottságának meghallgatásán hétfőn. A testület 19 támogató, 4 elutasító és egy tartózkodó szavazat mellett támogatta a miniszterjelölt kinevezését.

Nőhet a vállalati hitelezés

Varga Mihály kitért arra, hogy az infláció jelenleg nem jelent olyan veszélyt, „amellyel komolyabban kellene foglalkozni”.    A növekedési kilátásokkal kapcsolatban kiemelte: a mezőgazdaság, illetve a kivitel támogathatja az idén a magyar gazdaság növekedését, míg a háztartások esetében egyelőre „óvatos várakozások” indokoltak, hiszen a devizahitelek törlesztése miatt a lakosság csak korlátozottan tudja bővíteni fogyasztását. Pozitívumként értékelte, hogy a jegybanki alapkamat történelmi mélypontra csökkent az elmúlt hónapokban, ami – mint mondta – remélhetőleg magával hozza a reálkamat csökkenését, így a vállalati hitelezés növekedését.

A magyar GDP elmúlt éves visszaesését firtató kérdésre úgy válaszolt: az Európai Unióban is visszaesett a gazdasági kibocsátás a negyedik negyedévben, és ezt a gátat Magyarország jelentős külkereskedelmi kitettsége miatt „nem tudta átlépni”.

Kedvezmények a bankoknak?

Varga Mihály amellett érvelt, hogy a különadókat egyelőre meg kell tartani, különösen addig, amíg a Magyarország ellen indított túlzottdeficit-eljárás fennáll. A miniszterjelölt elmondta: a banki hitelezés bővülése nem kizárólag a bankadó mértékén múlik. Mint mondta, jelenleg is tárgyalások folynak a bankokkal olyan intézkedésről, amely nem veszélyezteti a költségvetési bevételeket, de lehetővé teszi, hogy a hitelezés bővítésével párhuzamosan némi kedvezményt kapjanak a pénzintézetek. Remélhetőleg néhány héten belül megállapodás születik ebben a kérdésben – tette hozzá.

Legyen újra Pénzügyminisztérium

Szekeres Imre (MSZP) felszólalásában közölte: a szocialista képviselőcsoport nem támogatja a miniszterjelölt kinevezését, mivel Varga Mihály nem kíván változtatni a kormány eddigi gazdaságpolitikáján. Kifejtette: a beruházási ráta messze az amortizációs ráta alatt van, ez hosszú időre meghatározza a magyar gazdaság mozgásterét. A képviselő kifogásolta azt is, hogy a kormány az elmúlt két évben semmit nem tett az euróövezeti csatlakozás érdekében.

Nyikos László (Jobbik) hozzászólásában azt vetette fel, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium helyett vissza kellene állítani a Pénzügyminisztérium elnevezést, hiszen – amint kifejtette – Kossuthtól kezdve „jó néven volt ez a tárca”. A jobbikos bizottsági elnök emellett a szigorúbb kormányzati pénzügyi ellenőrzés fontosságára hívta fel a figyelmet. A központi költségvetési szervek, illetve az önkormányzati szervek éves pénzügyi beszámolójának auditálása jelenleg nincs megoldva – vélekedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik