Belföld

A kormány nem hisz az áfa csökkentésében

Elelmiszer(430x286)(1).jpg (élelmiszer)
Elelmiszer(430x286)(1).jpg (élelmiszer)

A kormány a fogyasztási adók emelésének pártján áll. Ezt a nemzetgazdasági tárca államtitkára közölte, amikor Gőgös Zoltán (MSZP) napirend előtt az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését sürgette.

A szocialista politikus azt mondta, hogy az ellenzéki pártok szerint nem tűr halasztást az élelmiszerbiztonsági hatósági rendszer régi presztízsének visszaállítása, valamint az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése. Gőgös Zoltán úgy vélte: a halogatás veszélyes. Szerinte a magas áfa a feketegazdaság melegágya, így közvetetten a romlott élelmiszerekért is okolható. Közölte azt is, pártja ezért törvényjavaslatban kezdeményezi a kenyér, a tej, a tojás, a zöldség, a gyümölcs, a baromfi, a tőkehús és az édesvízi halak áfájának csökkentését. A párt ezeknél 5 százalékra csökkentené az adót.

Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági tárca államtitkára válaszában hangsúlyozta: a kormány a fogyasztási adók emelésének pártján áll, a jövedelemadók mérséklése érdekében. Figyel arra is, hogy az alapvető élelmiszerek esetleges áfacsökkentése milyen hatással van a költségvetésre. Úgy vélte: alapos elemzés kell, ezt el is kezdte a kormányzat. Ugyanakkor – tette hozzá – az áfa csökkentése a fogyasztókat nem segíti, annak jelentős részét a kereskedelem lenyeli.

A terméktanácsok a kormány mielőbbi állásfoglalását kérik

Az élelmiszerek általános forgalmi adójának (áfa) csökkentése ügyében a terméktanácsok a kormány döntését és annak nyilvánosságra hozatalát sürgetik. A Baromfi Terméktanács, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács és a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács örömmel nyugtázta Czerván György agrárállamtitkár bejelentését, hogy a kormány hamarosan ismét napirendre tűzi az alapvető élelmiszerek áfamértékének csökkentéséről szóló előterjesztést.

Mostanra egységessé vált az álláspont – a termelőtől a feldolgozón át a kereskedőig, a kutatótól az érdekvédőig, a minisztériumtól a szakmaközi szervezetekig –, miszerint a feketegazdaság térnyerését a túl magas adómérték segíti, miközben a szabályosan működő hazai vállalkozások tartósan versenyhátrányba kerülnek, és működésük ellehetetlenül – áll a három szervezet közleményében.

Szerintük olyan – gazdaság- és társadalompolitikai szempontokat egyaránt figyelembevevő – döntés kell, amely eredményeként a fogyasztói árak csökkenésében, valamint a legális versenyfeltételek megteremtésében rejlő előnyök meghaladják az adóbevétel-csökkenés hátrányait. E tekintetben a három terméktanács továbbra is megalapozottnak tartja korábbi javaslatát, és ismételten a döntéshozók figyelmébe ajánlja azt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik