Elelmiszer(430x286)(2).jpg (élelmiszer)
Belföld

A kormány nem hisz az áfa csökkentésében

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2013. 03. 04. 15:14

A kormány a fogyasztási adók emelésének pártján áll. Ezt a nemzetgazdasági tárca államtitkára közölte, amikor Gőgös Zoltán (MSZP) napirend előtt az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését sürgette.

A szocialista politikus azt mondta, hogy az ellenzéki pártok szerint nem tűr halasztást az élelmiszerbiztonsági hatósági rendszer régi presztízsének visszaállítása, valamint az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése. Gőgös Zoltán úgy vélte: a halogatás veszélyes. Szerinte a magas áfa a feketegazdaság melegágya, így közvetetten a romlott élelmiszerekért is okolható. Közölte azt is, pártja ezért törvényjavaslatban kezdeményezi a kenyér, a tej, a tojás, a zöldség, a gyümölcs, a baromfi, a tőkehús és az édesvízi halak áfájának csökkentését. A párt ezeknél 5 százalékra csökkentené az adót.

Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági tárca államtitkára válaszában hangsúlyozta: a kormány a fogyasztási adók emelésének pártján áll, a jövedelemadók mérséklése érdekében. Figyel arra is, hogy az alapvető élelmiszerek esetleges áfacsökkentése milyen hatással van a költségvetésre. Úgy vélte: alapos elemzés kell, ezt el is kezdte a kormányzat. Ugyanakkor – tette hozzá – az áfa csökkentése a fogyasztókat nem segíti, annak jelentős részét a kereskedelem lenyeli.

A terméktanácsok a kormány mielőbbi állásfoglalását kérik

Az élelmiszerek általános forgalmi adójának (áfa) csökkentése ügyében a terméktanácsok a kormány döntését és annak nyilvánosságra hozatalát sürgetik. A Baromfi Terméktanács, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács és a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács örömmel nyugtázta Czerván György agrárállamtitkár bejelentését, hogy a kormány hamarosan ismét napirendre tűzi az alapvető élelmiszerek áfamértékének csökkentéséről szóló előterjesztést.

Mostanra egységessé vált az álláspont – a termelőtől a feldolgozón át a kereskedőig, a kutatótól az érdekvédőig, a minisztériumtól a szakmaközi szervezetekig –, miszerint a feketegazdaság térnyerését a túl magas adómérték segíti, miközben a szabályosan működő hazai vállalkozások tartósan versenyhátrányba kerülnek, és működésük ellehetetlenül – áll a három szervezet közleményében.

Szerintük olyan – gazdaság- és társadalompolitikai szempontokat egyaránt figyelembevevő – döntés kell, amely eredményeként a fogyasztói árak csökkenésében, valamint a legális versenyfeltételek megteremtésében rejlő előnyök meghaladják az adóbevétel-csökkenés hátrányait. E tekintetben a három terméktanács továbbra is megalapozottnak tartja korábbi javaslatát, és ismételten a döntéshozók figyelmébe ajánlja azt.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MANCHESTER, ENGLAND - MAY 23:  A Police officer stands guard near the Manchester Arena on May 23, 2017 in Manchester, England.  At least 22 people were killed in a suicide bombing at an Ariana Grande concert at Manchester Arena which was packed with children. It is the worst terrorist incident on British soil since the London bombings of 2005.  (Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.