Belföld

Új üvegház a szegedi fűvészkertben

Fagyérzékeny növényritkaságokat láthatunk több mint hatszáz négyzeméteren.

Az uniós fejlesztések nyílt napján, szombaton bemutatták a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjének új, 641 négyzetméteres üvegházát.

Mihalik Erzsébet igazgató elmondta: a botanikus kert fagyérzékeny fás szárú vagy hosszú életű növényritkaságait korábban egy nehezen fűthető és szellőztethető fóliasátorban nevelték. A körülmények egyre inkább alkalmatlanná váltak a növények gondozására, hiszen a magasabbra növő példányokat minden ősszel vissza kellett metszeni.

Az itt gondozott négyszáz faj egyedeinek többsége a földben gyökerezik, így az uniós támogatással megvalósult, 170 millió forintos fejlesztést a szegedi székhelyű Ferroép Zrt. munkatársainak rendkívüli odafigyeléssel kellett elvégezniük. A fóliasátrat a növények fölül bontották le, majd az új üvegházat a gyűjtemény köré építették föl – közölte az egyetemi oktató.

A korábbi háromhajós sátor helyett, egyterű, hatméteres átlagos magasságú üvegházat alakítottak ki. A ritka növények a természethez közeli körülmények között fejlődhetnek, jelentősen csökkentek a fenntartási költségek, a nagyobb helyen a látogatók is alaposabban megfigyelhetik a gyűjteményt, és az akadálymentes környezetnek köszönhetően a kerekes székkel érkező vendégek is gyönyörködhetnek az érdekes és szép fákban, kaktuszokban, pálmákban, virágokban – tudatta a szakember.

Az igazgató reményei szerint egy újabb uniós pályázat segítéségével hamarosan a füvészkert régi, 1952-ben épült üvegházának rekonstrukciója is megkezdődhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik