Belföld

Fehér oroszlánpár a Szegedi Vadasparkban

Timbát és Nadját, a fiatal oroszlánpárt, már láthatjuk a kifutón.

A fehér szín inkább világos, vajsárga, vagyis ezek az oroszlánok nem albínók, hanem egy világos színváltozat képviselői. A dél-afrikai Timbavati, ahol – bár az őslakosok történeteiben már régóta szerepelnek – 1938-ban írták le először a vadon élő „fehér” oroszlánokat. Sajnos 1994-ben láttak utoljára vadon élő egyedet, így valószínű, hogy a természetben kipusztult, elsősorban a vadászatuk miatt. A fehér színváltozatú populációt semmilyen külön törvény nem védte vagy védi. A dél-afrikai oroszlán ugyanis meghatározott kvóta szerint vadászható, nem részletezve azt, hogy az normál vagy világos színváltozat-e – míg a trófeagyűjtők természetesen a különlegesebb zsákmányt részesítik előnyben.

Maga a színváltozat azonban tovább élt, egyrészt állatkertekben, magángyűjteményekben, másrészt olyan elkerített vadaskertekben, ahol sokszor pusztán vadászat miatt tenyésztik tovább ezt a tetszetős színváltozatot. A fehér oroszlán megmentéséért elkötelezett szervezetek a külön védelmet szeretnék elérni, hogy a természetes környezetébe biztonsággal visszatelepíthessék ezeket az oroszlánokat.

A nemzetközi állatkerti adatbázis (ISIS) adatai alapján a világ állatkertjeiben kb. 230 „fehér” oroszlán él, a Global White Lion Protection Trust szervezet becslése alapján sem éri el a 300-at a fogságban élők száma.

A Vadaspark tavaly döntött úgy, hogy a nem szaporítható, nagy valószínűsséggel kevert alfajú oroszlánjait új, alfajtiszta egyedekre cseréli, amelyek egyrészt nagyobb természetvédelmi értéket képviselnek, másrészt szaporíthatók. Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) témában érintett szakemberével való megbeszélés, illetve a lehetőségek feltérképezése után a dél-afrikai oroszlán világos színváltozata mellett döntöttek.

“Miután nagyon ritka a „fehér” oroszlán, külön figyelemmel kellett arra lennünk, hogy lehető legtávolabbi rokonságban álló egyedeket válasszunk. A „nyugat-európai vérvonalat” egy franciaországi állatkertből (Pont-Scorff) érkező hím oroszlán, Timba képviseli, míg a nőstény, Nadja a Belgrádi Állatkertből érkezett.

A megérkezésük után a tél a két fiatal állat összeszoktatásával, majd az új kifutójukba való szoktatással zajlott – minden gond nélkül. Ezalatt igyekszünk a régi oroszlánjainknak is megfelelő helyet biztosítani, Mujkó és Bóbita már távozott is egy másik magyar állatkertbe, és remélhetően rövidesen a két idősebb nőstény, Sába és Elza is új helyre kerülhet (jelenleg felváltva használják a külső kifutót a fiatalokkal). A két új oroszlánunkat szaporítani kívánjuk, amit most azért tehetünk meg elődeikkel szemben, mert az utódok iránt biztos lesz érdeklődés, biztosított lesz más állatkertekben való elhelyezésük” – írják a Vadaspak a Szeged24-hez is eljuttatott értesítésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik