Mobiltelefonos városnézés Székesfehérváron (Mobiltelefonos városnézés Székesfehérváron)
Belföld

Mobiltelefonos városnézés Székesfehérváron

Buthy Lilla
Buthy Lilla

2013. 03. 01. 10:21

A mobiltelefonos városnézés internetes oldala február 28-tól érhető el magyar és angol nyelven, a mobiltelefonos változat pedig a március 15-ei ünnepi programokhoz kapcsolódóan indul.

Székesfehérvár az egyik legjelentősebb múlttal rendelkező magyar város: Európa legősibb városainak egyike, hajdani királyi székhely, uralkodók koronázási és temetkezési helye, törvénykezési napok, országgyűlések, valamint a nevezetes Aranybulla kihirdetésének színhelye.

A várost 972-ben alapította Géza fejedelem a Gaja-patak és a Sárvíz által táplált mocsarakból kiemelkedő négy szigeten – ezek egyike a mai Belváros. Géza kicsiny kővárat építtetett, benne a fejedelmi palotával és egy templommal. Az 1000-ben királlyá koronázott István 1018-ban királyi magánkápolnát emeltetett. Ez a kápolna a későbbi bővítések eredményeként a kor meghatározó épületévé vált, ahol az állami élet legfontosabb eseményei zajlottak. Körülötte hamarosan kialakult a reprezentatív királyi központ. Évente kétszer tartottak itt törvénykezési napot. 1526-ig negyvenhárom magyar királyt koronáztak, 1540-ig tizenöt királyt temettek el Fehérváron.

Az egykori Alba Regia ma nemzetközi ipari centrum, iskolaváros és százezrek által látogatott idegenforgalmi központ, amelynek 38 kiemelt turisztikai nevezetessége – igazodva a mai kor elvárásaihoz – az ide látogatók számára mostantól mobiltelefonok segítségével is megismerhető.

Nem kell mást tennie, mint hogy mobiltelefonjára letölt egy QR-kód olvasó programot – ha még nem rendelkezik ilyennel. Aztán pedig irány az ezer éves város, amelynek 38 helyszínén a lap alján láthatóhoz hasonló kódokat talál. A QR-kód olvasó program felismeri ezeket a kódokat, és Ön pillanatokon belül mobiltelefonja képernyőjén olvashat arról, hogy merre jár éppen, és miről nevezetes a felkeresett épület vagy köztéri alkotás-írja a Királyok városa internetes oldal.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.