Belföld

Hódmezővásárhely adósságának 70 százalékát vette át az állam

A hódmezővásárhelyi önkormányzat teljes adóssága 22,358 milliárd forint volt, ebből 15,651 milliárdot vállal át az állam - jelentette be Almási István (Fidesz-KDNP) polgármester.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár kifejtette, amikor a kormány 277 település sorsáról döntött, külön-külön mérlegelte az ott élők szociális, társadalmi helyzetét és a helyben megvalósított fejlesztéspolitikát.

Hódmezővásárhely esetében értékelte, hogy az önkormányzat a felvett hitel minden egyes forintját fejlesztésre fordította. Hódmezővásárhely esetében az állami adósságkonszolidáció mértéke nagyobb, mint a város által 2006-ban kibocsátott kötvény összege volt.

A fennmaradó hitel nagysága a város vagyonának csupán 10 százaléka, és kevesebb, mint amekkora adóssága 2002-ben az önkormányzatnak volt – mondta a Hódmezővásárhelyt 2012-ig, tíz éven át irányító politikus.

Lázár János hangsúlyozta, az adósságkonszolidációval lezárult az önkormányzati rendszer átalakítása, a települések új lehetőségek mellett új feladatokat kapnak. Az önkormányzatok a jövőben a működtetés helyett a fejlesztésre helyezhetik a hangsúlyt, arra hogy élhetővé tegyék településüket.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a kormány az egyházak által felvett devizahiteleket is szeretné konszolidálni. A Magyarországi Református Egyháznak is jelentős devizaadóssága van, ezt a kormány nagy valószínűséggel át fogja vállalni vagy segít annak törlesztésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik