Belföld

Felvételi: neten érdemes jelentkezni

internet (internet, )
internet (internet, )

Aki a péntek éjféli határidőről lekésik, már csak a pótfelvételiben reménykedhet.

Március 1-jén éjfélig nyújthatja be a jelentkező – postai úton, illetve E-felvételi segítségével – a szükséges dokumentumokat a 2013 szeptemberében induló egyetemi, főiskolai szakokra. A szakemberek mindig azt tanácsolják, hogy ne hagyja senki az utolsó pillanatra a jelentkezést (általában így is ilyenkor rohamozzák meg a fiatalok a postákat, illetve terhelik le alaposan a netes rendszert). Főleg a papíron kitöltött jelentkezési lapok esetében jellemző ilyenkor a figyelmetlenségből adódó hiba, hiszen az E-felvételi felülete minden lépésnél segíti a kitöltőt. Ezért ilyenkor különösen érdemesebb az E-felvételit választani.

Péntekig kell befizetni a megjelölt jelentkezési helyek alapján számított eljárási díjat átutalással vagy internetes fizetésre alkalmas bankkártyával. Ezt követően, március 11-ig kell hitelesíteniük jelentkezésüket ügyfélkapun keresztül, vagy az E-felvételi felületéről kinyomtatott és aláírt hitelesítő adatlap megküldésével az Oktatási Hivatalnak.

A jelentkezési határidő után benyújtott jelentkezést nem lehet elfogadni!

Egy felvételiző összesen legfeljebb öt képzést jelölhet meg. A felvételi eljárás alapdíja 9 ezer forint, amelyért összesen három jelentkezési helyet lehet megjelölni, ezen felül további két hely megjelölésére van lehetőség, amiért egyenként 2 ezer forint kiegészítő díjat kell fizetni.

Ahol a jelentkezők száma az intézmény által megadott felvehető jelentkezők kapacitását nem éri el, minden 240 pontot (felsőoktatási szakképzésben 200 pontot, mesterképzésen 50 pontot) elérő jelentkezőt felvesznek. Ez alól kivétel 16 népszerű szak, ahol sokkal magasabban (460-470 pont körül) húzták meg a belépési határt. Ha a kapacitásszámnál többen jelentkeznek egy adott szakra, akkor azonban a többi szakon is kevés a 240 pont, az elért pontszámok alapján szelektálják a felvetteket.

Várhatóan július 24-én születik döntés arról, kik nyertek felvételt a választott intézményekbe. Akik kiszorultak, még némi esélyt nyújt, hogy az oktatásért felelős miniszter még várhatóan meghirdet egy pótfelvételi eljárást is.

Mint írtuk, az idén jelentkezőknek nincs könnyű dolguk. Az utóbbi hetekben, hónapokban akár naponta is újabb és újabb variációval állt elő a kormányzat a felvételivel kapcsolatban. Volt többféle keretszám, majd eltörölték az egész intézményt, 16 szakon csak tandíjas képzésről volt szó, majd ez megváltozott (ha valaki átlépi az irreálisan magasra húzott ponthatárokat, akkor mégis ingyen tanulhat), a hallgatói szervezetek az utcán és a tárgyalóasztalnál is próbálják mind a mai napig elérni a drasztikus forráskivonás leállítását és a „röghöz kötés” eltörlését.

Bekerülési feltételek:

– érvényes jelentkezést nyújt be legalább egy jelentkezési helyre 2013. március 1-jéig, és befizette a felvételi eljárási díjat

– a továbbtanuláshoz megfelelő végzettséggel rendelkezik (pl. alapképzés, osztatlan mesterképzés, felsőoktatási szakképzés esetében legalább érettségi bizonyítvánnyal)

– akinek alapképzésen, osztatlan mesterképzésen a szabályoknak megfelelően kiszámított pontszáma eléri a jogszabályban meghatározott minimum 240-es pontszámot, felsőoktatási szakképzésben a 200 pontot, míg mesterképzésen az 50 pontot, illetve néhány állami ösztöndíjas alapszak esetében ennél magasabb pontszámot
jelentkezési helyeinek egyikén eléri az intézményi kapacitások alapján, várhatóan 2013. július 24-én megállapításra kerülő ponthatárt

– aki megfelel az adott szakon meghatározott egyéb feltételeknek (pl. egyes szakokon orvosi alkalmasság, egyéb előírt szakképesítés vagy szakképzettség megléte, alkalmassági vizsga teljesítése).

/Forrás: felvi.hu/

Ajánlott videó

Olvasói sztorik