Belföld

Kövér osztott, a zöldek betliztek

Egyre gyarapszik az LMP-sek veszteséglistája.

Számos tréfás parlamenti játék hagyománya él a t. Házban. Ezek egyike a normál menetrend szerint csupán négyévente egyszer, az új Országgyűlés felállása után közvetlenül abszolvált „Küzdelem A Parlamenti Bizottsági Posztokért” nevű móka.

A legutóbbi méta 2010 májusában zajlott. Eredményeképpen a Ház húsz állandó bizottságából tizennégy vezetése a kormánypártoknak jutott, hat pedig az ellenzéké lett. Történetünk szempontjából az utóbbiak az érdekesek. Az MSZP három elnöki posztot akart, a Jobbik és az LMP kettőt-kettőt – ez összesen hét. Nem fárasztjuk olvasóinkat a részletekkel, a lényeg, hogy végül a Lehet Más engedett, kikötve, hogy ha csak egy elnököt adhat, azt a fenntartható fejlődés fölött őrködő grémiumba kéri.


Fotó: Neményi Márton

Az ekképpen rögzített harmóniának az LMP tavaly decemberi hasadása vetett véget. Emlékezetes, hogy a párt tizenöt tagú képviselőcsoportjából nyolcan kiléptek, heten maradtak, így egyik fél sem érte el a frakció létéhez szükséges tizenkét fős minimumot.

Újraindult hát a bizottságos hirig.

Kövéri jog

A zöldek 2010 májusa óta a fenntarthatós elnöki posztjukon túl egy jegyzőt adtak az Országgyűlésnek, valamint jelen voltak az összes bizottságban. A frakció megszűnésével felszabadult helyeken az MSZP-nek és a Jobbiknak kellett volna osztozkodnia a függetlenek kibővült csoportjával. Méghozzá a házbizottság ülésén. A 2010-es előzményeket ismerve nem meglepő, hogy kudarcba fulladt az egyeztetés. A patthelyzetet úgy rendeli feloldani a házszabály, hogy az ügyet Kövér Lászlóhoz utalja. Így a házelnök feladata lett javaslatot tenni a bizottsági tagok pótlására, magát a döntést pedig az Országgyűlés hozta meg.

A schifferista LMP és a jávorista Párbeszéd Magyarországért (PM) politikusai több bizottságból is kiszorultak, ráadásul bukták a Jávor Benedek vezette, szívüknek oly kedves fenntarthatósági bizottsági elnöki posztot is. Utóbbi azért különösen kínos, mert Jávor helyére egy másik független, az egykor szocialista Szili Katalin került.


Tavasz, zöldek, átültetés – Fotó: Kummer János

A veszteségek rubrikába kerül, hogy a PM-es Szabó Rebekának (eredetileg biológus) távoznia kell a mezőgazdasági bizottságból, s szerény kárpótlásul a nemzeti összetartozás bizottságában kap fotelt. A mostanáig két bizottsági tagsággal rendelkező Ertsey Katalin (LMP) a külügyi bizottság tagja marad, a fogyasztóvédelmi testületben viszont a jobbikos Szilágyi György váltja őt. Némiképp meglepő, hogy Mile Lajos (LMP), hagyományt szakítva meg, függetlenként is maradt a nemzetbiztonsági bizottság tagja.

Schifferi harag, milés megértés

„Kicsinyes betartás jellege van a történteknek” – így minősítette a közhíradóban Schiffer András a történteket. Szabó Rebeka „eltávolítása” a mezőgazdasági bizottságból szerinte azt üzeni: ha egy ellenzéki „túlságosan rámenősen kellemetlenkedik, akkor az első adandó alkalommal veszélybe kerülhet a pozíciója”. Schiffer megütközött a Jávor-Szili cserén is, s megjegyezte, Jávor Benedek munkáját szakmailag kifogás nem érhette. Pozitívumként értékelte viszont, hogy az immár PM-es független Szilágyi Péter megtarthatta a jegyzői tisztséget; ez példátlan, ugyanis a parlamentnek a rendszerváltás óta volt független jegyzője.


Túlságosan rámenősen kellemetlenkedik – Fotó: Neményi Márton

Schiffer párttársa, Mile Lajos – tán a fent konkretizált személyes ok miatt – sokkal megengedőbben értékelte a helyzetet. „Az LMP tudomásul vette a történteket” – így fogalmazott lapunknak. Kérdeztük tőle, hogy netán egyenesen elégedett-e a helyzettel. Mire ő: „Maradjunk annál, amit mondtam. Tudomásul vettük.”

Karácsony kiakadt

Karácsony Gergely (PM) – emlékeink szerint hosszú idő után először – osztja Schiffer aktuális véleményét. Mi több, értékeli, hogy Schiffer szót emelt Jávor érdekében. Amúgy érthető, hogy Karácsonyt különösen pártvezetője, Jávor Benedek kipöckölése irritálja.

„Vannak független képviselők, s akadnak még függetlenebbek” – véli a politikus, aki az FN24-nek úgy fogalmazott: „A Fidesz most fizette ki Szili Katalint az állítólagos nemzeti, állítólagos konzultációban vállalt szerepéért. Remélem, a választók ebből a színjátékból is leszűrhetik, ki igazi ellenzéki, s ki nem az.”

A “kifizetésről” mi nem alkotunk véleményt, ellenben keressük Szili Katalint, de egyelőre nem értük utol.

Dagadó függetlenség
A legutóbbi választásokon egyetlen független jelölt, a radikalizálódott egykori fideszes, Molnár Oszkár jutott a parlamentbe. Menet közben elsőként a szocialistáktól dobbantó Szili Katalin csatlakozott hozzá, aztán a Jobbikból kizárt Pősze Lajos, majd az LMP-t faképnél hagyó Ivády Gábor. Jelentős létszámgyarapodást nyugtázhat a függetlenek csoportja a szocialista frakcióból kiszorított gyurcsányistáknak, valamint az úgymond folyamatosan megtisztuló Jobbikból kilépő/kizárt képviselőknek (Endrésik Zsolt, Rozgonyi Ernő, Lenhardt Balázs), s az LMP frakció tizenöt honanyjának/atyjának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik