Belföld

A Corvinusról is mennek a legjobb oktatók

Elrendelte a létszámleépítést a Corvinus rektora is.

Megkezdődött a létszámleépítés előkészítése a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE) – írja a figyelo.hu az egyetemi belső információs portálján közzétett, február 22-én kelt rektori utasításra hivatkozva. Rostoványi Zsolt az azonnali költségcsökkentő intézkedések bevezetésének szükségességét azzal indokolta, hogy az idei költségvetési évben 25 százalékkal csökkent az egyetem támogatása.

A létszámleépítés mértékéről a február 11-én hétfőn megtartott szenátusi ülés úgy határozott, hogy intézményi szinten 15 százalékos költségcsökkentést kell végrehajtani, „az egyes szervezeti egységek tekintetében differenciáltan”.

A rektor felkérte a gazdasági igazgatót, hogy február 28-ai határidővel „az elhatározott létszámcsökkentésnek megfelelően”, saját szervezeti egységére lebontott részletes javaslatot készítsen annak átszervezésére. Ezzel párhuzamosan, szintén február 28-áig a rektor javaslatot tesz a központi szervezeti egységek átszervezésére.

Az egyetem vezetője szintén utasításban rendelte el a 62 éves nyugdíjkorhatárt betöltött valamennyi közalkalmazott jogviszonyának felmentéssel történő megszüntetését és nyugdíjazását. Ez az egyetem oktatóinak krémjét eltávolító határozat a törvényben rögzített kormányzati szándéknak felel meg. Rostoványi Zsolt egyetemi vezetőként fenntartja a továbbfoglalkoztatáshoz való hozzájárulás jogát, amelyet személyre szóló javaslattal a minisztériumba kell továbbítani, s a tárcavezető engedélyezi.

Az intézmény jövője, az oktatás színvonala szempontjából aggasztó, hogy a legnagyobb tudású, legtöbb tapasztalattal rendelkező oktatók kerülnek ki a rendszerből. Többen úgy vélik: az egyetemi forráselvonás, majd annak következtében az idősebb, tapasztalt oktatók eltávolítása annak a deklarált kormányzati célnak az eszköze, hogy a vezető értelmiségiek körében elitváltást hajtsanak végre. Így kívánnak megszabadulni a kormányzat tevékenységével szemben leginkább kritikusnak vélt vezető értelmiségiektől. Hasonló folyamat történik most az egyetemeken, mint a kormányváltás után elsőként az államigazgatásban, az állami tulajdonú cégeknél, majd a bírákkal, az orvosokkal, a kulturális élet szereplőivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik