Belföld

600 milliárdot vállal át az állam

orban-viktor-megmenti-az-onkormanyzatokat(210x140)(6).jpg (orbán viktor, )
orban-viktor-megmenti-az-onkormanyzatokat(210x140)(6).jpg (orbán viktor, )

Újra napirenden volt az önkormányzatok adósságrendezése a kormány keddi ülésén, ahol 600 milliárd forintnyi adósság átvállalását hagyták jóvá.

Az ötezernél kisebb lélekszámú települések konszolidációját már befejezték, most az ötezer lelkesnél nagyobbakét kellett rendezni. Tájékoztatása szerint az átvállalt adósság összesen 600 milliárd forintot tesz ki, a mértéke pedig a legjobb pénzügyi helyzetben lévő önkormányzatok esetében az adósság 40, a legrosszabb helyzetben lévőknél pedig 70 százaléka – mondta Orbán Viktor szerdán.

Szigorúbb szabályok

“Nemcsak adósságot vállaltunk át tőlük, hanem ők közben elfogadták azokat a szabályokat, amelyek lehetetlenné teszik, hogy az önkormányzatok még egyszer úgy eladósodjanak, ahogy ez történt az elmúlt húsz évben. (…) Mi átvettük az adósságot, ők pedig elfogadtak sokkal szigorúbb pénzügyi szabályokat” – tette hozzá a kormányfő.

Magyarország gondjai abból adódnak, hogy az államadósság még mindig 77-78 százalékon áll. “Mi nem akarunk felülni annak a kísértésnek, amely azt akarja elhitetni számos európai országban az emberekkel, hogy az államadósság növelése árán lehetne vagy szabadna gazdasági növekedést gerjeszteni” – fogalmazott a kormányfő, hozzátéve, hogy a kormány csökkenő államadósság mellett akar növekedést elérni.

Giró-Szász András kormányszóvivő azt mondta: nem kell, hogy az idei költségvetésben szerepeljen a második forduló adósságát fedező mintegy 500 milliárd forint, mivel még nem dőlt el, hogy milyen konstrukcióban történik a visszafizetés.
Hangsúlyozta: a kormány itt “nyilvánvalóan nem egy összegben való törlesztésben gondolkozik”, hiszen az önkormányzati adósság jellemzően hosszú lejáratú.

Több mint 104 milliárd Budapesttől

Budapesttel, ahol 60 százaléknyi adósságot vesz át az állam, a tervek szerint március 8-án állapodik meg a kabinet egy nagyobb együttműködési csomagról – mondta a miniszterelnök szerdán.

Tarlós István pontosította az összeget is: több mint 104 milliárd forint a fővárosban az állami adósságátvállalás mértéke, amely a kormányfő által bejelentetteknek megfelelően az adósság 60 százalékát jelenti – mondta a főpolgármester szerdán. Hozzátette: az adósságkonszolidáció hozadéka, hogy lényegesen javul a főváros hitelképessége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik