Belföld

Lesújtott az egyházi törvényre az Alkotmánybíróság

alkotmanybirosag(210x140)(1).jpg (alkotmánybíróság)
alkotmanybirosag(210x140)(1).jpg (alkotmánybíróság)

Az Alkotmánybíróság (AB) kedden visszaható hatállyal megsemmisítette az egyházi törvény több rendelkezését, amely az egyházak parlament általi elismerésének eljárására vonatkozik - tudatta közleményében a testület.

Az indoklásában az AB hangsúlyozza: az egyházi jogállás felülvizsgálatára irányuló eljárással kapcsolatban is alkotmányos követelmény a tisztességes eljárás és a jogorvoslati lehetőség biztosítása. A vizsgált törvény azonban nem ír elő részletes indokolási kötelezettséget, a parlament eljárása nincs határidőkhöz kötve és nem biztosít jogorvoslatot.

Az AB arra is kitért, hogy az egyházi státus parlamenti szavazás útján történő elismerése politikai döntésekhez vezethet, ugyanakkor nem vitatta a parlament jogát arra, hogy részletezze az egyházként történő elismerés tartalmi feltételeit.

A testület úgy véli, hogy a nem vallási tevékenységet végző szervezetek kiszűrésére, a törvénysértésekkel szemben az Országgyűlésnek lehetősége van hatékonyabb jogi eszközöket alkotni. Bővebben olvashat a témáról itt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik