Belföld

Emelkedik a vonatjegy és a buszjegy egyes járatokon

A vasútnál olcsóbb lesz előre megvenni a jegyet, mint az utazás napján, pénteken és vasárnap délután pedig automatikusan drágább lesz az utazás.

Emelkedik a jegyár több Volán- és MÁV-járaton, de nem az alapdíjat emelik, hanem a kiegészítő tarifákat terjesztik ki. A vasútnál olcsóbb lesz előre megvenni a jegyet, mint az utazás napján, pénteken és vasárnap délután pedig automatikusan drágább lesz az utazás.

Emelik március közepétől az utazási tarifákat egyes vidéki Volánbusz-járatokon – írta a Magyar Nemzet. A vasútnál is lesz emelés, a MÁV-Start vezérigazgatója azt mondta, 150 forintról 180 forintra nő a helyjegyek ára, az utazás napján megváltott helyjegyekért pedig 300 forintot kell majd fizetni. A pénteken és vasárnap déltől üzemzárásig tartó időszakban szintén 300 forint lesz a helyjegy.

A lap szerint nem az alapdíjat emelik, hanem a tavaly már egyes járatokon bevezetett pótdíjat újabb viszonylatokra is kiterjesztik. Mindeddig csak az autóbuszos cégek egy része közölte, hol kell március 15-től fizetni a legalább 150 forintos kiegészítő jegyet – ismerteti a lap az Iho.hu szakportálra hivatkozva.

Az Alba Volánnál a Székesfehérvár-Budapest autópályás expresszjáratok lesznek drágábbak. A szomszédos Vértesnél ellenben a tipikusan nem sztrádán haladó, a fővárost nem érintő, sűrűbben megálló, vagyis a vasúti gyorsvonatokhoz hasonlítható távolsági buszokon kell többet fizetni a Balaton, Szeged, Szombathely irányába. A Pannon Volánnál a Pécs-Győr viszonylat érintett.

Az Iho.hu információi szerint szinte mindegyik Volánnál lesznek olyan új járatok, amelyekre meg kell váltani a kiegészítő jegyet. Ennek az ára megegyezik a 2012 szeptemberétől a vasúti IC-ken és néhány volános expresszjáraton alkalmazott tarifával. Vagyis száz kilométerig 150 forint, afelett pedig sávosan emelkedik. A bérleteknél most nincs emelés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik