Belföld

Áfacsökkentést tervez a kormány?

Néhány alapvető élelmiszer ára csökenne, ha elfogadják az előterjesztést márciusban.

A március közepén esedékes kormányülésre terjeszti be a Vidékfejlesztési Minisztérium az áfacsökkentési javaslatát és indítványát – értesült a Magyar Hírlap. A Magyar Nemzet szintén arról ír, hogy a kormány előreláthatóan az idén mégis csökkentheti némely alapvető élelmiszer általános forgalmi adóját.

A Magyar Hírlap cikke szerint a teher kulcsának a mérséklését több termékre is kiterjesztené a tárca, de a javaslat nem tartalmazza az élelmiszerek, agrártermékek egységes áfacsökkentését.

„Nagyon fontos kormányzati lépés lenne az általános forgalmi adó csökkentése. Elősegítené például a feketegazdaság visszaszorítását. Nagyon remélem, hogy siker koronázza az erőfeszítéseinket, és a kormány elfogadja a tárca tervezetét” – mondta a Magyar Hírlapnak Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára. A Magyar Nemzet cikke szerint Czerván György pénteken a Fiatal Gazdák Szövetségének konferenciáján azt mondta, a közteher mérséklése több alapélelmiszert érinthet. A mezőgazdasági és élelmiszer-ipari piac megtisztítása és átláthatóvá tétele az egyik kiemelt idei feladata a minisztériumnak – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik