Belföld

Jól jövedelmez a HÖK-tagság

Magas szintű politikai kapcsolatokat és a jelek szerint jól jövedelmező üzleti vállalkozást is jelent napjainkban a hallgatói önkormányzatok vezetésében részt venni - írja a Magyar Nemzet.

Az érdekképviseleteket belülről ismerő egyetemisták és végzett diákok szerint évtizedek alatt kiforrott, a magyar politikai elittel több szálon kötődő közösség szövi át a magyar felsőoktatást, ami a hierarchikus, zárt és szinte átláthatatlan szervezeti rendszernek köszönheti létezését.

Noha valamennyi hallgatói önkormányzat (HÖK) alapszabálya hangsúlyozza a demokratikus szabályok fontosságát, a tisztségviselő-választások körüli anomáliákról már sokan beszámoltak – emlékeztet a Magyar Nemzet. Jellemző, hogy a szavazóurnát a több napig tartó választások alatt az érdekképviselet irodájában tárolják, a leadott szavatokkal pedig szabadon garázdálkodhatnak a jelöltek, igaz, erre nincs feltétlenül szükség.

A tudományos-, szakmai- és közéleti ösztöndíjak HÖK-általi elosztása megkérdőjelezhető módon zajlik: a döntésben kulcsszerepet kap a személyes ismeretség, a barátság vagy ellenszenv. A lap birtokába került kimutatásból kiderül, a mezei hallgatók átlagban 10 ezer forint körüli támogatásokat kapnak, míg a HÖK-ös képviselők 60-110 ezer forint közötti összeghez juthatnak.

Előfordult, hogy a közéleti ösztöndíjakból (amelyet sok helyen csak a HÖK-ösök fizetésének neveznek) a megállapított díjnál magasabb összeget kaptak a HÖK-ösök, a téves pluszpénzt pedig a HÖK gazdasági alelnöke kérte vissza az érintettektől készpénzben, jóllehet az összeget az egyetem utalta (a pénz további sorsa nem ismert).

Az egyetemi rendezvényeken megjelenő cégek is a HÖK-ökön keresztül intézhetik a dolgaikat, és ezért cserébe komoly pénzeket osztanak vissza az érdekképviseletnek, többnyire feketén. A HÖK ráadásul gyakran egyetemi pénzből szervezi a rendezvényeket, tehát saját tőke nélkül tehet szert komoly bevételekre – írja a Magyar Nemzet.

Az Átlátszó szerint régóta profiloztak, már 2011-ben felbukkant a gólyalista. Az egyik fő kérdésre, hogy pontosan kik a lista eredeti készítői és megrendelői, a 2009-es bölcsészkari HÖK viszonyaira rálátással rendelkező, egymástól független források jórészt ugyanazokat a neveket mondták. “Remélem, a kommandó most végre túlerőbe fog belefutni” – utalt egy volt hallgatói képviselő arra az elnevezésre, ahogyan ez a csoport, vagyis a bölcsészkari HÖK férfiakból álló, jellemzően Jobbik-tag vagy Jobbik-szimpatizáns, közösen bulizó, együtt kiránduló belső köre saját magát emlegette.

A múlt héten derült ki, hogy az ELTE Bölcsészettudományi Karának hallgatói önkormányzata éveken át listázta az új hallgatókat, a gólyatáborba jelentkezőket világnézetük, pártszimpátiájuk, felekezeti hátterük és vélt származásuk alapján jellemezték. Emiatt az intézmény rektora felfüggesztette a HÖK működését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik