Belföld

Sztrájk készül a BKV-nál

bkv sztrájk (bkv, sztrájk, metró, TNOR)
bkv sztrájk (bkv, sztrájk, metró, TNOR)

Akkora az elégedetlenség a dolgozók között, hogy minden mindegy alapon, egyik napról a másikra beszüntethetik a munkát – mondta Gulyás Attila, szakszervezeti elnök a Vasárnapi Híreknek.

A Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnöke a lapnak elmondta, hogy a sok munka és kevesebb fizetés mellett nem tetszik nekik az állam kivonulása a BKV finanszírozásából, az agglomerációs buszjáratok kiszervezése és a busztendernyertes VT-Transman (ez a cég részben a Videoton tulajdona, így Széles Gábor érdekeltségébe tartozik – a szerk.) belépése, ami „együtt lassan ellehetetleníti a fővárosi közösségi közlekedést”.

Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnöke arról panaszkodott, hogy a sofőrök szinte pihenés nélkül ingáznak végállomástól végállomásig, miközben tízezrekkel kapnak kevesebbet havonta, mint korábban, és az idei béremelés is nagyon bizonytalan.

Nemes Gábor szerint mindenkit tudnak mozgósítani a cégnél, hiszen a sztrájkbizottságot alakító három szakszervezeti szövetség (a VTDSZSZ, az EKSZ és a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége) lefedi a BKV 12 ezer dolgozóját.

Elmondta, hogy hétfőn kezdik összeírni a követeléseket, biztosan szerepel majd a listán az inflációt meghaladó béremelés, a cafeteriaelemek visszaadása és a tavaly decemberi megállapodás szerint a jubileumi jutalmak február végére ígért kifizetése.

A nyilatkozatok szerint márciusban hirdethetik meg a sztrájkot. A törvény minimálisan 66 százalékos szolgáltatást ír elő, de Nemes szerint, ha egységesen lépnek fel és sokáig kitartanak, akkor hatásos lesz az akció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik