Belföld

Mi is az a nagyböjt?

Vasárnaptól adományozásra buzdít az egyház a húsvétot előkészítő negyven napos időszakban.

A nagyböjt az egyházi év része, a keresztény húsvétot megelőző negyven napos vezeklő és böjti idő. A IV. századtól lett általános világszerte az a szokás, hogy húsvétra negyvennapos böjttel készültek a keresztények. A szokás eredete, hogy az evangéliumok leírása szerint Jézus is negyven napig böjtölt a pusztában. A kezdeti időkben, a zsidó-keresztény szokások szerint a húsvéti böjt rendkívül szigorú volt: bizonyos ételektől muszáj volt tartózkodnia az embereknek, és napjában csak egyszer étkezhettek. A böjti fegyelem később, különösen a nyugati egyházban jelentősen enyhült, és a hústól való tartozkodás mára már a hívők szokásai szerint csak péntekre korlátozódik, és az egyszeri étkezés helyébe az “egyszeri jóllakás lépett.”

A nagyböjti időszakra esik a “keresztségre készülők” szokása is, azaz a hittanulók felkészítése és nagyszombat, azaz húsvét vigíliáján való megkeresztelése.

A húsvétot előkészítő időszak a hívők szokásaiban egybeesik a bűnbánat eseményeivel is. A szokás eredete a Bibliának arra az ószövetségi fejezetére nyúlik vissza, amikor isten kiűzte Ádámot és Évát a Paradicsomból, miután a Szentírás szerint a kígyó csábítására Éva evett a tudás almájából, és így az első emberpár elvesztette ártatlanságát.

Az egyházi liturgia szerint azonban a vezeklőket húsvét előtt nagycsütörtökön visszafogadják a templomba, azaz képletes értelemben véve a Paradicsomba.

Ezek a szokások a mai napig fennmaradtak a katolikusoknál. Az egyházban a nagyböjti időszak kiemelkedő eseménye a húsvétot megelőző úgynevezett nagyhét.

Ősi hagyomány a katolikusoknál az is, hogy a nagyböjti önmegtagadások idején a krisztushívők megtakarított javaikat a szegényeknek adják. Ezt a hagyományt felelevenítve és az elmúlt években kialakult szokást folytatva az idei nagyböjtben is tartós élelmiszereket gyűjt az egyház a rászorulóknak – értesítette a Szeged24-et a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtóreferense.

Fritzné Tőkés Éva arról számolt be az egyház azt kéri a hívektől: vigyék el a szentmisékre tartósélelmiszer-felajánlásukat és tegyék a templomban erre kijelölt helyre. Ezt megtehetik a jövő heti vasárnapi szentmiséken és az azt követő hétköznapokon, március 3-tól 10-ig. Adományaikat a Katolikus Karitász juttatja majd el a rászorulókhoz. A beszámoló szerint telefonos adományvonalon is bekapcsolódhatunk a Karitász segítő munkájába. Ha hívjuk a 1356-os telefonszámot, hívásonként 500 forinttal segítünk. Az adományozásra való felhívást vasárnaptól országszerte felolvassák a szentmiséken a temlomokban. Emellett vasárnap az ország összes katolikus templomában a felekzeti iskolák javára is gyűjtenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik