Belföld

Elsőkből utolsók – közmunkások Csongrád megyében

Egy kényszerházasság utóélete: a Szeged környéki közmunkások sorsa. Hogyan lehet élni 37 ezerből? Helyszíni riport.

A szegedi kistérséghez tartozó önkormányzatok már tavaly is csökkentett bért fizettek a közmunkásoknak. Ők ugyanis besorolásuk szerint nem hátrányos helyzetűek. Besorolásuk szerint nem, a valóságban azonban igen. Csak a papír r emeli fel őket. A Szegedi Kistérséghez tartozó kistelepülések polgármesterei nem várnak nagy változásokat, mert a Start program . miután nem számítanak hátrányos státuszúnak – tavaly sem indulhatott be. Ezért a kistérségben a közmunkások már tavaly is 4-6 órát dolgozhattak 23 illetve 37 ezer forintért.

Kübekháza Start nélkül

“Ingyen adunk az iskolában reggelit a gyerekeknek, különben üres maradna a gyomruk” – meséli Kübekháza polgármestere. “A maradékot nem dobjuk ki, átvisszük a Mézeskalács Házba, ott délután megetetjük a gyerekekkel, az idősekkel. Írja csak le! Büntessen csak meg az ÁNTSZ. Nagy a szegénység, nem tudunk mit csinálni “– erősködik Molnár Róbert.

Kübekházán nem indulhatott Start program, pedig itt is szeretnének értelmes munkát végezni az emberek. Hiába tartozunk a Szegedi Kistérséghez, hiába a nagyváros közelsége, semmivel nincsenek nagyobb esélyei az itteni munkanélkülieknek az elhelyezkedésre, ugyanolyan szegénységben élnek az itteniek, mint a többi Csongrád megyei településen, sőt. Melyik vállalkozó akarna bérletet fizetni, ha nem muszáj, persze, hogy inkább felveszi a helyben lakó szegedit. Nem tudjuk, mit hoz az idei év, még nem látjuk” – gondolkodik hangosan a polgármester. Azt már a jegyző meséli el, hogy a tavalyi évben 65 helyit tudtak bevonni a közfoglalkoztatásba, de akkor is már csak 4-6 órára tudtak munkát biztosítani, ennyivel kevesebb pénzt vihettek haza a bekerülők. Nem azért, mert nem lenne elvégzendő, értelmes munka, hanem azért mert a nem hátrányos kistérségi önkormányzatoknak 30% -os önerőt kellett biztosítani a foglakoztatás költségeihez.

“Még nem is nagyon tudják, hogy lesz az idén, ugyanis most is hozzá kellene tenni ezt a 30%-ot, de az önkormányzatok az idei évben nem tervezhetnek be hiteleket, az önerőre a településnek nincs saját pénze. Ráadásul – mivel számít hátrányos helyzetűnek a kistérségünk – a közmunkában kifizetett bérek 20%- ra lehet anyagköltséget elszámolni (a Startban 100%-ra), így még azon is gondolkozni kell, azt honnan teremtjük elő” – meséli Gácsi Zoltán. A jegyző azt mondta: a makói például hiába hátrányos helyzetű térség szintén nem tudtak csatlakozni a mezőgazdasági mintaprogramhoz, mert nincs földjük.

Feszülten

A Start mintaprogramokban résztvevők 47 ezer forintja megmarad, aki ebből kimarad, annak a tavalyihoz képest 10 ezer forinttal csökken a nettó bére. A szociális közmunkát végzők 5 hónapig naponta 6 órát dolgozhatnak az idei évben. Csongrád megyében a tavalyi évben összesen hétezer álláskereső került be a közfoglalkoztatásba, ebből ezerhétszázan a Start programban dolgozhattak. 2012 decemberében a KSH adatai szerint 21.548 regisztrált munkanélküli volt a megyében. Az itt élő polgármesterek a napokban értesültek az új helyzetről, többen még csak várakoznak, mikor kapnak tájékoztatást a Munkaügyi Központtól.

Feszültségeket fog okozni a közfoglalkoztatottak körében, hogy aki bekerül a Start munkaprogramba, tízezer forinttal többet visz majd haza, mint aki a csatornákat, utakat tisztítja, egyengeti. A minta projekteket változatlan feltételek mellett indíthatják a kedvezményezett kistérségek, de a plusz költségek egy részét azok fizetik meg, akiknek csak a szociálisnak nevezett egyéb munkaterületen jutnak csak munkához, az ő bérük lesz 37 ezer forint a 47 helyett.  Csongrád megyében a hét kistérség közül hatban indult minta program, a Szegedi Kistérség – a jó mutatók miatt – kimaradt a közfoglalkoztatottak számára kedvező Start közmunka programból. De ettől még a helyzet siralmas.

Felszippantva

Újszentivánon is van bőven munkanélküli, tavaly 6 közfoglalkoztatott dolgozott pár hónapot 6 órában. A szintén a szegedi kistérséghez tartozó faluban még az volt a szerencse, – meséli Putnik Lázár, hogy időben megkeresték a területükön működő vízgazdálkodási társulatot, s a munkanélküliek zöme ott el tudott helyezkedni a jobb feltételek mellett, tehát 8 órában, egész éven át, 47 ezer forintért. Úgy hatvanan tudtak elmenni belvízi csatornákat karbantartani – mondja a polgármester.

Közmunkások Csongrád megyében ( fotó: Sikeradó)

Mélyen

Az ország legmélyebb pontján, Tiszaszigeten sem rózsás a helyzet. Szeged közelsége a nem hátrányos kistérségi besorolás miatt nekik is inkább átok, mint áldás. Itt él olyan hattagú család, ahol a kisunokát leszámítva, mindenki közmunkára, vagy segélyre vár. Beosztják, hogy ki megy közmunkára, ki veszi fel a támogatást. Az idősödő házaspárnak és három félig felnőtt gyereküknek sincs munkájuk. Csak a kisfiú szobájában fűtenek, itt alszik az anya és a nagymama, a férfiak összekucorodva várják a tavaszt. A munka itt is elkelne. Tiszaszigeten a tavaly decemberi adatok szerint 114 regisztrált munkanélkülit jegyeztek. A polgármesteri hivatalban arról tájékoztattak, hogy a szociális közfoglalkoztatásban 60 főnek tudtak munkát adni, árkokat tisztítottak, utakat egyengettek. Terveik szerint az idei évben is legalább ennyi embert szeretnének foglalkoztatni. Az ő bérük tízezer ezer forinttal biztos, hogy kevesebb lesz, illetve marad amennyi volt.

“Át kellett volna gombolni a kabátot”

“A valóságban a „nem hátrányos” helyzetű településeken már tavaly is pocsék  volt a helyzet. Szeged miatt másodrendűek az ebben a térségben élő emberek. Át kellett volna gombolni a kabátot már korábban, de nem így, ahogy most. A nagyvárosi mutatók torzítják a kistérséghez tartozó falvak, községek valódi gazdasági nyomorúságát, sokkal kedvezőbb képet festenek az összesített adatok, mint amelyek egy-egy településre lebontva igazak. Újszentiván mutatói nem jobbak, mint Csanyteleké, csak éppen a szegedi kistérséghez tartoznak. Ezért kell bűnhődniük.” – vélte az újszentiváni polgármester.

Startaggódás

“Azokon a kistelepüléseken is gondot okoz a csökkenés, ahol indult Start program. Igaz, a programok folytatódhatnak, de előre láthatólag lesz belőle március-április, mire munkába állhatnak. Az pedig kérdés, hogy mennyien fognak elmenni csatornát tisztítani 37ezerért” – gondolkodik elkeseredve Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere.  Maj így folytatja: ” a hátrányos helyzetű mórahalmi kistérségben ez hozzávetőleg 100 embert fog még az eddiginél is kedvezőtlenebb helyzetbe hozni. A szaktárca a földutak, a csatornák rendbetételét értéktelennek tartja, szerintük azzal nem állítanak elő az emberek értéket.”

Zöldségmunka

“A Csongrádi Kistérséghez tartozó Csanyteleken kétszer annyian vehetnek részt – remélhetőleg – a Startban, mint tavaly. A probléma az, hogy azok, akiket csak az idei útmutatások szerint lehet foglalkoztatni, jóval kevesebbet fognak kapni a munkájukért. Az elkövetkező napokban fognak megjelenni a hivatalban a bérpótlósok, és majd eztán derül ki, mennyien vannak, ki kerülhet be a Startba és ki kénytelen a 37 ezer forintos munkát elvégezni. Ha másért nem, legalább azért, hogy meglegyen a 22. 800 forintos jövedelempótló ellátásra való jogosultságuk. A jelentkezők közül a megbízhatóság alapján fogunk válogatni, ugyanis ha beindul a borsó, karfiol, karalábé, az nem lehet, hogy ne jöjjön valaki vasárnap is dolgozni, ha éppen akkor kell öntözni, takarni, szedni. Sajnos a 47 ezer forint nagyon kevés, a 37 ezer még kevesebb. Mit mondjak erre? Az önkormányzatunk mindent megtesz a program folytatása érdekében, annak bővítéséért: magánkézből vettünk kertészetre, öntözésre alkalmas földet, hogy bővítsük a megművelt területet, s minél többen tudjanak saját háztartásuk viteléhez zöldborsót, karalábét hazavinni. Tavaly is haza vihettek a termésből, így a saját asztalukra is került a munkájuk zöldsége” – vázolja a településiek sorsát Forgó Henrik, Csanytelek polgármestere.

A belügyminiszter javaslatára 2011-ben első körben a 35 leghátrányosabb kistérségben indították el a Start programot. Akkor a megyéből csak a makói kistérség tudott részt venni ebben. 2012 -ben már 94 hátrányos helyzetű kistérségre vonatkozóan működött, nem hátrányos besorolása miatt Csongrád megyén belül egyedül a szegedi kistérség nem csatlakozhatott hozzá. Szegeden tavaly 200 közfoglalkoztatott volt, a 2012-es decemberi adatok szerint több mint hatezren kerestek állást.

Szlavkovits Rita

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik