Belföld

Zöldszámmal segítenek a dohányosoknak

cigaretta(960x640)(2).jpg (cigaretta, )
cigaretta(960x640)(2).jpg (cigaretta, )

Zöldszámon, piktogramokon és feliratokon kaphatnak segítséget a leszokni vágyók.

A társadalom jelentős többsége egyetért a nemdohányzók védelméről szóló törvény rendelkezéseivel, a különböző helyszíneken mért beltéri szennyezettség 90 százalékkal csökkent a jogszabály tavalyi szigorítása óta – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára a Keleti pályaudvaron, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattal (ÁNTSZ) és a MÁV-val közösen tartott sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.

Szócska Miklós szerint a hatástanulmányokat ebben az évben is megismétlik, és a márciustól kihelyezendő piktogramokon és feliratokon a leszokáshoz is segítséget kaphatnak az érintettek. Hozzátette, ezenkívül szintén márciusban adnak tájékoztatást arról a zöldszámról is, amelyet felhívva a leszokáshoz kaphatnak segítséget az arra rászorulók.

Folytatódnak az ellenőrzések

Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos arról beszélt, hogy a kéthetes országos akció első négy napján háromezer ellenőrzést végeztek a társszervekkel együtt, és hárommillió forint bírságot szabtak ki. Kiemelte, még mindig volt olyan hely, ahol zárt térben dohányoztak.

Hangsúlyozta, eddigi is és ez után is lesznek munkaidőn túli, hétvégi és éjszakai ellenőrzések.

Elmondta, a felügyelők a Keleti pályaudvaron is ellenőriztek, és semmilyen szabálytalanságot nem találtak.

Csökkent az illegálisan dohányzók száma

Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója arra emlékeztetett, hogy a MÁV az elsőként csatlakozott a nemdohányzók védelmét célzó kampányhoz.

A MÁV összes vasútállomásán hangos utastájékoztatással hívja fel a figyelmet a dohányzási tilalomra, emellett több mint tízezer piktogramot helyezett ki, és a vasutasokon keresztül folyamatosan figyelmezteti utasait a jogszabály betartására – mondta Dávid Ilona.

A 1500 vasútállomáson, megállóhelyen, valamint a naponta közlekedő mintegy 2800 személyszállító vonaton az elmúlt hónapokban jelentősen csökkent az illegálisan dohányzók száma.

Az ÁNTSZ múlt héten jelentette be, hogy március 3-ig tartó országos ellenőrzési akciót indít a nemdohányzók védelmében. Közterületeket, vendéglátó- és szórakozóhelyeket, hivatalokat és bevásárlóközpontokat ellenőriznek majd, hogy betartják-e ott a nemdohányzók védelméről szóló törvény előírásait.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítását 2012 januárjában vezették be, majd három hónapos moratórium után már mindenhol bírságolták a szabályszegőket. A szabályozás szerint közforgalmú, zárt helyen tilos a dohányzás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik