Belföld

Szombatig 10-15 centi hó hullhat, hófúvás is várható

Egyelőre nincs járhatatlan útszakasz, de több baleset is történt.

10.57 – Péntek délutánig, estig még az ország nagy részén lehet havazás, majd rövid idő alatt több újabb nedves léghullám éri el az országot.

Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elmondta, a délutáni óráktól délnyugat felől észak felé haladva lassan szűnik a csapadék, addig azonban az ország nagy részén még havazás várható, míg a Tiszántúlon havas eső, eső is előfordulhat.

Közölte, a péntek esti-éjszakai órákban délnyugat felől egy újabb nagyobb nedvességtartalmú léghullám érkezik; ebből nyugaton havazásra, míg keleten esőre lehet számítani, a középső országrészben pedig eső, havas eső és hó is egyaránt lehet.

Szombaton este délnyugat felől egy újabb nagyobb nedvességtartalmú léghullám éri el az országot, és a csapadék kitart vasárnapig, amikor már az ország nagy részén eső, záporeső lesz jellemző.

Hozzátette: ugyanakkor a Dunántúl nyugati-északnyugati vidékein eleinte még havas eső, hó is hullhat. A meteorológus szerint tehát az elkövetkező napokban szinte mindenhol kell számítani csapadékra, ám a havazást a lassú enyhüléssel mindenhol havas eső, eső váltja fel, majd olvadás kezdődik.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának péntek reggeli jelentése alapján szinte az ország teljes területén változó intenzitással havazik vagy szállingózik a hó. A társaság szakemberei és a mai napon is 12 órás váltott műszakban, folyamatosan látják el a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat. Több térségben is téliesebbek az útviszonyok, de ez nagyobb fennakadást nem okoz a közlekedésben.

Szinte az egész ország területén esik vagy szállingózik a hó, de a délkeleti határ mentén Makótól Hódmezővásárhelyig már esőt jeleznek. A legtöbb hó a Mecsekben és az Alföld déli részén esett, itt a friss hóréteg vastagsága 5-6 centiméter, a többi csapadékos területen 1-3 centiméter.

A főutak a folyamatos munkavégzés ellenére a Dunántúlon egyelőre még havasak, hókásásak Vas, Zala és Baranya megyében, valamint Tapolca környékén, latyakosak Tamási és Szántód térségében. A keleti országrészben az Alföld középső és déli részén a Hajdúságban és a Nyírségben, sőt már a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei utakon is havas, hókásás az úthálózat. Pest megyében egyelőre csak lepelszerű a hó, így fennakadás nincs a közlekedésben. A mellékutakon téliesebbek az útviszonyok, havas az alsóbbrendű úthálózat a Kisalföldön, az Alpokalján, a somogyi dombok között és a Mecsekben, továbbá az Alföld középső és déli felén, valamint az északkeleti országrészben, továbbá Vác, Salgótarján és Putnok térségében.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a reggeli órákban több mint 280 munkagéppel látja el a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat. A cég szakemberei 12 órás váltott műszakokban dolgoznak a mai napon is.

A téliesebb útviszonyokra való tekintettel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri az autósokat, hogy fokozott óvatossággal vezessenek. A közlekedők az aktuális útviszonyokról friss információkat a társaság Útinform szolgálatától a 06-1-336-2400-as telefonszámon, valamint a cég megyei ügyeletein – elérhetőségek a www.kozut.hu oldalon – kaphatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik