Belföld

Van Szegednek költségvetése

A polgármester születésnapján végül kompromisszumos idei évi költségvetést fogadtak el a szegedi honatyák, 36 milliós főösszeggel, nullszaldósan.

Sürgősségi indítványokkal kezdődött a pénteki szegedi közgyűlés. Az egyik kisebb vitát kiváltó kérdés a székely zászló kitűzése volt. Botka László álláspontja szerint ugyan ehhez nem kell közgyűlési döntés, már kirakták a zászlót a városháza erkélyére. Gyimesi László fideszes és több párttársa illetve Kalmár Ferenc kereszténydemokrata képviselő viszont azt kérte: a székelyek iránti szolidaritás kifejezésére rakják ki a lobogót a Városháza dísztermébe is. Kozma József , a szocialisták frakcióvezetője beszédében úgy fogalmazott „ szimbolikus zászlóbontási verseny” alakult ki a jobboldalon, de nem ez, hanem tettek kellenének. Végül a közgyűlés 17 igennel nulla tartózkodással elfogadta a zászló kitűzési javaslatot, miután a polgármester javaslatára a szocialisták arra hivatkozva, hogy ezzel nem lesz jobb a székelyföldieknek kikapcsolták szavazógombjukat. Ezután szünet következett, amely alatt a többi lobogó közé Gyimesi László és Póda Jenő fideszes képviselők kirakták a székely zászlót.

Ezután heves vita alakult ki a segélyekről és a szociális ellátásról. A jobboldali képviselők támadták a szociális ellátások csökkentését, a szocialista képviselők és a polgármester azt próbálta magyarázni, hogy ez szükséges rossz lépés, amelyet a kényszerű takarékosság indokol. Azaz azt -ahogy arról korábban beszámoltunk Botka Lászlóval készült interjúnkban, hogy 1,6 milliárd forint hiányzik a város büdzséjéből. Kozma József szocialista frakcióvezető azt kérte, hogy a kurtítások ellenére legalább azt az összeget szavazzák meg a képviselők, amely rendelkezésre áll. Szentistványi István az LMP képviselője viszont arcátlanságnak nevezte, hogy húszmillió forinttal csökkentik a „ szociális védőhálót”, miközben azt a szocialisták is elismerik, hogy egyre többen szorulnak segélyre Szegeden. Az LMP szerint az egyházi támogatás és a Széchenyi tér felújításának rovására négymillió forintot lehetne jutatni roma integrációra és átcsoportosítással növelhető lenne a szociális juttatások összege. Botka László erre azt válaszolta, hogy az állami elvonások ellenére Szegedegyetlen magyar városként” növelte a szociális ellátások összegét. Szentgyörgyi Pál szocialista arra képviselő arra emlékeztetett: az elmúlt három évben 45o milliós elvonás sújtotta a szociális ellátások összegét. Kalmár László kereszténydemokrata képviselő erre reagálva arra hívta fel a figyelmet,hogy tízmilliárdos pályázati forrást írt ki az állam munkahelyteremtésre. A polgármester azt mondta el: nemrégen tárgyalást folytatott a belügyminiszterrel, aki elismerte Szegednek nagy az „adóerő képessége.”


Ugyancsak heves vita kkísérte a külterületen lakók ügyét is. Velük kapcsolatban a polgármester tagadta, hogy nem törődne a szegedi önkormányzat a kiskertekben élőkkel, ugyanakkor azt mondta, a hatályos jogszabályok nehezítik, hogy ott különböző beruházásokat hajtsanak végre. A polgármester azt szociális javaslatot támogatta, hogy forduljanak a kormányhoz az ügyben.Nagy Sándor képviselő azt hangsúlyozta az eddigi vizsgálatok azt mutatták: a külterületen élők nem homogén csoport, vannak, akik továbbra is kiskertként és nem lakóterületként akarják használni ingatlanjaikat, és nem akarnak befektetni például csatornázásra vagy útépítésre. A képviselő úgy vélte: egy kormányzati, központi intézkedés jelentene ebben a konfliktushelyzetben megoldást. Mindezzel a fent említett képviselők a fideszes Gyimesi László képviselő módosítására reagáltak, aki azt szerette volna, hogy az önkormányzat oldja meg a kiskerti beruházásokat. A nem kormánypártiak azzal érveltek, hogy a fideszes módosító indítvánnyal maguk a kormánypárti képviselők mennek szembe a jelenleg hatályos jogszabályokkal. Gyimesi László mindez ellen tiltakozott, és azt mondta: a nem kormánypártiak a kormányra mutogatnak, és nem akarják megoldani a kérdést. A jegyző erre felszólalásában azt mondta: a jelenlegi törvények szerint nem lehet megemelni a három százalékos beépítési területet, az erről szóló kormányrendeletet kellene módosítani. Egy ilyen levél megírását a kormánynak az ellenzéki képviselők támogatandónak találták. Végül a közgyűlés a kormánypárti képviselők javaslatát szavazta meg, azaz azt, hogy készüljön tanulmány a külterületeken élőkkel kapcsolatban.

Délután a költségvetés vitájánál Szentgyörgyi Pál a városvezetés részéről úgy vélekedett, hogy az állami elvonások miatt 1, 6 milliárd forint hiányzik a város kasszájából. Szerinte Szeged megőrizte működőképességét, és takarékos költséggel ez továbbra is így maradhat. Gyimesi László fideszes képviselő a hiányt a városvezetés rossz gazdálkodásának tulajdonította. A kormánypárti képviselő azzal érvelt: a fideszesek  módosító csomagja kevesebb bürokráciát eredményez és a pénzek átcsoportosításával az összegek helyben használhatók, ezért az ő módosításukkal fogadják el a költségvetést. Botka László polgármester és Nagy Sándor ellenzéki képviselő erre úgy reagált, hogy szerintük ez nem igaz: a kormánypártiak javaslatával nem csökken a bürokrácia és az pénzpazarlást, a jövő felélését jelenti. Szentistványi István LMP-s képviselő úgy vélte: „ mindenkinek megvannak a  hadügyminisztériumai, ahova a pénzeket elrejti, „ a szociális célok, az emberi sorsok pedig háttérbe szorulnak”. Póda Jenő kormánypárti képviselő azt elismerte, hogy a költségvetés-tervezet, nem tartalmaz adósságnövelő tényeket, de ez szerinte ez nem a városvezetés, hanem a kormány érdeme.  A fideszes képviselő szerint a módosító javaslataik abban segítenek, hogy ne „csili-vili”, hanem élhető város legyen Szeged. A polgármester erre úgy reagált: Szeged soha nem vett működési hitelt, és például az oktatásban is odatette a maga forrásait, az elvonások ellenére. Kalmár Ferenc kereszténydemokrata képviselő szintén elutasította, hogy a kormányt csinált volna lyukat a város költségvetésében.

Ezután nem sokkal zárt ülés következett, ahol a képviselők megszavazták a következő öt évre Herczeg Tamást a Szegedi Szabadtéri Játékok főigazgatójává, aki az elbocsájtott Bátyi Edina helyettese volt. A közgyűlés utáni sajtótájékoztatóján a polgármester úgy vélte ez a volt főigazgató „rehabilitálása” is, azaz annak az elismerése, hogy a fideszes kultúrpolitika belátta, több kárt okozott a lépés a pártnak, mint amennyi hasznot hozott. Ugyancsak örömét fejezte ki az Botka László, hogy a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójává a közgyűlés újra Gyüdi Sándort szavazta meg, aki véleménye szerint békét teremtett a szegedi kultúrpolitikában.

A majd egy tucat közgyűlési napirendi pontokat zömét a közgyűlés szinte egyhangúan elfogadta egy – a tavalyi évi beszámoló – kivételével. A költségvetés is átment a közgyűlésen, a szocialista polgármester által  jegyzett önkormányzati előterjesztés a fideszes módosító indítványokkal együtt. Nemmel Szentistványi István voksolt – akinek az indítványa egyedül nemet kapott – a  kereszténydemokrata Kalmár Ferenc és a Jobbik-os Keresztúri Farkas Csaba pedig tartózkodott.

A épp most negyven éves polgármester köszöntése utáni sajtótájékoztatóján a Szeged24 kérdésére azt magyarázta:  36 milliárdos főösszeggel, nullszaldósan hozták ki a büdzsét, amelyen belül átcsoportosítások vannak a szavazás eredményeképpen. Ezt elmondása szerint azt jelenti, hogy nagyjából száz millióval kurtította a polgármesteri hivatal pénzeit a jobboldal, amelynek az átcsoportosításnak köszönhetően nagyjából 440 millió forint jutott a költségvetésből képviselői indítványaira, azaz területi képviselői igényekeire.

Az elfogadott költségvetés azt is jelenti, hogy a város nem csúszott ki az állam által megszabott határidőből, így jogosult az állami forrásokra is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik