Belföld

A D-vitamin állíthatja meg a magyar halandóságot?


Megfelelő mennyiség fogyasztásánál az átlagéletkor pedig 2-3 évvel nőne. Ezen felbuzdulva összegyűjtöttük a D-vitamin-forrásokat!

A szükséges D-vitamin-érték elérése 26 százalékkal csökkentené a csípőtáji törések, 78 százalékkal a gyermekkorban kialakuló 1-es típusú cukorbetegség, 35 százalékkal a rákos megbetegedések és jelentős mértékben az influenza kockázatát – olvasható a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság közleményében.

A magyarok több mint kétharmada szenved D-vitamin-hiányban tél végére. Ez komoly veszélyforrás, mert a D-vitamin a szervezet egyik legfontosabb hormonjának, a D-hormonnak az előanyaga. Ennek hiányában a csontok törékenysége fokozódik, az esések száma megnő, az immunrendszer károsodik, a szív és érrendszer működése romlik, a depresszióhajlam nagyobb, sőt számos rákos megbetegedés kockázata is fokozódik.

Hazánkban az első D-vitamin-napot tavaly, február 23-án tartották, idén február 21-ét, csütörtököt nyilvánították e vitamin napjává. Az első vitaminnap alkalmából egy addig példátlan összefogás eredményeként tucatnyi orvostársaság közös állásfoglalásban javasolta felnőtteknek a jelenleg ajánlott D-vitamin-mennyiség közel tízszeresének a bevitelét a novembertől márciusig terjedő időszakban.

Mit tehetünk, hogy szervezetünk elég D-vitaminhoz jusson? Az egyik legegyszerűbben elérhető D-vitamin-forrás a napfény, mivel az UVB sugarak serkentik az anyag képződését a bőrben. Télen rendszerint kevés napfény éri környezetünket és a szervezetet, így leginkább ebben az időszakban kell gondoskodunk az utánpótlásról. Nosza néhány ideális étel és ital!

Tej és tejtermékek: amellett, hogy D-vitamint tartalmaznak rengeteg kalciumot is, mely szintén létfontosságú elem a szervezet számára.

Tojás: a sárgája tartalmazza. Napi egy fogyasztása a szükséges bevitel hat százalékát tartalmazza.

Gyümölcslé és gabonapelyhek: ezek az élelmiszerek rendszerint sokféle vitaminnal vannak felturbózva.

A sör! Bizonyára sokak örömére írhatjuk, hogy eme népszerű ital is tartalmaz kalciumot, szilíciumot és D-vitamint, ám ezen felbátorodva se vigyük túlzásba a fogyasztását!

Hal és máj: szinte minden halhús tartalmaz némi D-vitamint, leginkább a tonhal és a lazac.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik