Belföld

Folytatódik a Molinó-gate

Milla-molino(430x286)(1).jpg (milla molinó)
Milla-molino(430x286)(1).jpg (milla molinó)

A Milla közérdekű adatigényléssel fordult a házelnökhöz az általuk február 13-án kihelyezett molinó ügyében.

Az eseményről készült jegyzőkönyv bemutatását azért kéri a Milla Egyesület, hogy “kiderítse a többszörös torzítás, hazudozás, és minden elhangzott és rögzített szó cáfolatának okát. Az eset kapcsán nemcsak a házőrség, hanem az Országgyűlés Sajtóirodája is csúnyán hibázott” – olvasható a Milla közleményében.

Simándi Szelim aktivista szerint „az eset felveti a hivatali visszaélés gyanúját, hiszen az őrök hivatali hatáskörüket túllépve jártak el” és próbálták megakadályozni politikai véleményük kifejezését. Nem az a cél, hogy a videón is látható személyt tegyék felelőssé a történtek miatt, hiszen nyilvánvaló, hogy az intézkedések mögött jogszerűen egyetlen ember állhat, ez pedig az Országgyűlési Őrség parancsnokának felettese, vagyis Kövér László.

Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI érdeklődésére közölte: a megkeresésre válaszolni fognak.

Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) múlt héten szerdán egy molinót helyezett el a Parlament előtt, miután hétfőn, az éhségmenettel érkezőket a Civil Összefogás Fórum engedély nélkül kirakott, “Köszöntjük a szoci hataloméhség menetét!” feliratú transzparense fogadta. Az országgyűlési sajtóiroda akkor azt közölte: az Országgyűlési Őrség egyik, civil ruhás tagja – elöljárói tudta nélkül – a testülethez méltatlan stílusban szólította fel az akció befejezésére a Milla aktivistáit. Az őr a közterület-használati engedély felmutatására kérte a demonstrálókat, felszólította őket személyazonosságuk igazolására, valamint a molinó eltávolítására, ám mindezt az Országgyűlési Őrség által ellenőrzött biztonsági területen kívül, felhatalmazás nélkül, szakszerűtlenül tette. Ezért a parancsnok belső vizsgálatot kezdeményezett és a szolgálati szabályzat megsértése miatt az őrség tagjának fegyelmi felelősségre vonását – tudatta a sajtóiroda.

A Milla ezzel szemben azt állítja, hogy „az aktivistájával szemben eljáró ember az országgyűlési őrség parancsnokának adta ki magát” és szemben a sajtóosztály tájékoztatásával „ez az ember beszélt az intézkedés során felettesével”, amelyet videofelvétel is alátámaszt. („Jelentkezem, főnök! Az ország házon kívül van. Az van ráírva, igen.”) Mivel az Országgyűlésről szóló törvény alapján Kövér László az Országgyűlési őrség parancsnokának felettese, így a Milla szerint felmerül a kérdés, hogy ez az ember a házelnökkel folytatott-e telefonbeszélgetést intézkedés közben? Ha nem, akkor kivel telefonált, kapott-e Kövértől vagy bárki mástól utasítást a molinó kifeszítésének megakadályozására?

A Milla szerint a sajtóosztály kétszer egymás után is téves, a közvélemény megtévesztésére alkalmas közleményt adott ki az eseményekről? (vö1.: nem történt intézkedés, vö2.: az egyenruhás állomány nem lépett fel, vö3. az intézkedő személy felettesei nem tudtak erről.) „Ez különösen azért érdekes, mert az aktivisták a molinó kihelyezésének napján (2013. febr. 13. 15:55, Polyák László aláírásával) írásban is kaptak felszólítást az Országgyűlés hivatalától, hogy távolítsák el a molinót.

„Mi alapján dolgozik a sajtóosztály, ha nem tudott erről az írásos felszólításról: “Ezúton felszólítom, hogy a hozzájárulás nélküli közterület használatot haladéktalanul szüntessék meg a molinót szereljék le, ellenkező esetben azt Hivatalunk eltávolíttatja.”? (A helyesírási hibákat házelnök úr nagy elődjére való tekintettel a Milla a mondatban hagyta.) – olvasható a nemtetszikarendszer nevű blogon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik