Belföld

Elutasították a Jobbik népszavazási kezdeményezését

Nem hitelesítette az Országos Választási Bizottság (OVB) a Jobbik népszavazási kezdeményezését a súlyos bűncselekményt elkövetők segélyének megvonásáról.

A testület keddi ülésén 6:1 arányban arra hivatkozva utasította el az országos népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését, hogy több ponton az alaptörvénybe ütközik, és a kérdés megfogalmazása nem egyértelmű.

A Sneider Tamás jobbikos országgyűlési képviselő által benyújtott kezdeményezés hitelesítését csak az OVB Jobbik-delegáltja támogatta. A képviselő a korábban benyújtott kérdését visszavonta, és azzal egy időben egy hasonló tartalmú új kérdést nyújtott be a testülethez.

Az újabb – az OVB által most elutasított – kérdés így szól: Egyetért-e Ön azzal, hogy az a szülő, akivel együtt élő, 18 év alatti gyermeke az együttélés ideje alatt személy elleni erőszakos bűncselekményt követett el, és büntetőjogi felelősségét a bíróság jogerős ítéletben megállapította, vagy gyermekkora miatt nem volt büntethető, a bűncselekmény elkövetése miatt vele szemben indult büntetőeljárás jogerős befejezésétől számított három éven belül ne részesülhessen foglalkoztatást helyettesítő támogatásban, rendszeres szociális segélyben vagy átmeneti segélyben?

Az OVB elutasító indoklásában egyebek mellett azért találta alaptörvény-ellenesnek a kezdeményezést, mert az megítélése szerint sérti a jogállamiság alkotmányos alapelvét azzal, hogy a bűncselekmény elkövetője mellett, illetve helyett más személy szenved el joghátrányt.

A testület szerint továbbá sérül a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való joga is annak következményeként, hogy az intézkedés következtében a szülők nem tudnák gyermekeiknek a korábbi ellátást biztosítani.

Az OVB ülésén több magánszemély kezdeményezése is napirendre került, ám egyiket sem hitelesítette a testület. Az egyik – érdemi határozat nélkül – elutasított kezdeményezés arra irányult, hogy „a devizában nyilvántartott hitelekkel történő népirtásért felelős bankárokat, minisztereket, országgyűlési képviselőket (…) érvényes néphatározattal (…) 24 órán belül végezzék ki”.

Egy másik kezdeményező ahhoz kért volna támogatást, hogy az „ország anyagi spórolása érdekében” 2030-ig kétharmados Fidesz–KDNP-többség kormányozhassa az országot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik