Belföld

Négyszer annyi új munkakereső, mint új állás

munkanélküli (álláskeresők kiskönyve, )
munkanélküli (álláskeresők kiskönyve, )

Csaknem 80 ezer fővel nőtt az álláskeresők száma az előző hónaphoz képest, az új álláshelyek száma 20 ezer – derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat statisztikájából.

2013. januárjában a 648,5 ezer fő volt a nyilvántartott álláskeresők száma, ez 13,9 százalékos növekedés az előző hónaphoz képest, 2012. januárjához képest viszont változatlan. A hónap folyamán 47,4 ezer állás állt rendelkezésre, ebből 21,2 maradt betöltetlen a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartása szerint.

13,1 ezer támogatott állás kínáltak, ennek 95 százaléka közfoglalkoztatás, az újonnan bejelentett nem támogatott állások száma pedig 7,5 ezer volt. Összesen 40 ezer üres állás volt az adatbázisban.

A feldolgozóiparból, az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységből, és a kereskedelem gépjárműjavítás nemzetgazdasági ágból érkezett a legtöbb munkaerőigény.

Továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van a legtöbb álláskereső. A tartós, egy éven túli álláskeresők aránya 27,5 százalékos volt, egy százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik