Belföld

Eljárás indult a Kubatov-videó ügyében

Az ellenzéki pártok kiakadtak a videón, de eddig vizsgálat nem volt.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság eljárást folytat a Kubatov-videó ügyében, jelenleg adatgyűjtés zajlik, illetve szakértői vélemény beszerzése van folyamatban. A Jobbik vasárnapi közleménye szerint „választás rendje elleni bűncselekmény bűntettének megalapozott gyanúja miatt” indult nyomozás.

Mint írták, az Országos Rendőr-főkapitányság helyt adott a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság kizárási indítványának, mivel a határozat szerint “a videofilmen egyértelműen felismerhető Kubatov Gábor és Csizi Péter országgyűlési képviselő. Csizi Péter Pécs Megyei Jogú Város alpolgármestere, akivel megyei rendőrfőkapitányként napi munkakapcsolatban áll”. A nyomozást ezért a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság folytatja le.

A Jobbik szerint Kubatov Gábor legutóbb kiszivárgott oktatófilmje újabb bizonyíték a Kubatov-listák törvénytelenségére, a Fidesz pártigazgatójának gátlástalanságára. A párt december 17-én közölte, hogy az “oktatófilm” alapján feljelentést tesz személyes adattal való visszaélés és a választás rendje elleni bűncselekmény miatt.

Az Együtt 2014 szintén aznap közölte, hogy az adatvédelmi hatóság vezetőjéhez fordul a Fidesz adatkezelése miatt. Mint írták: Kubatov Gábor, a Fidesz kampánygépezetének irányítója a videóban nemcsak elismeri mindazt, amit 2010 tavaszán, a választások előtti hetekben még tagadott, hanem dicsekszik vele; a 2009-ben a pécsi időközi polgármester-választáson készült belső kampányfilmből az derül ki: a “Kubatov-listák” igenis léteznek – közölte akkor a választói mozgalom, amelynek társalapítója a Bajnai Gordon vezette Haza és Haladás Egyesület.

Török Zsolt, az MSZP szóvivője december 20-án azt közölte: az internetre felkerült videó megalapozza a különleges adatok jogosulatlan kezelésének gyanúját, ezért személyes adattal visszaélés miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesznek, míg az adatvédelmi törvény megsértése miatt az alapvető jogok biztosához fordulnak.

A nol.hu december 20-án írt arról, hogy Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke elutasította a Haza és Haladás Egyesület beadványát az “újabb Kubatov-ügyben”.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik