Belföld

A HÖK feljelentette a diákok mellé álló oktatókat

AZ ELTE HÖK-elnöke szerint az oktatók rombolják az egyetem rendjét.

Az Index úgy tudja, az ELTE BTK HÖK-elnöke levélben jelentette fel a rektornál azokat az egyetemi tanárokat, akik egyetértenek a Hallgatói Hálózat által szervezett tiltakozóakciókkal, részt vettek például a múlt heti egyetemfoglaláson.

Garbai Ádám szerint az ELTE-s oktatók jelenlétükkel és hozzászólásaikkal tovább bátorítják a jogsértőket, ezáltal tovább rombolják az egyetem törvényes rendjét. A HÖK-elnök ezért a levélben azt kérdezi a rektortól, hogy ennek milyen munkajogi következményei lesznek, és a rektor miért nem ítéli el és akadályozza meg a jogsértéseket.

“Mint a Hallgatói Önkormányzat felelős vezetője nem hagyhatom ugyanakkor szó nélkül a kialakult események azon fejezetét sem, hogy bennünket, tanulni vágyó ELTE BTK-s hallgatókat a tanuláshoz való jogainkban sértenek meg ELTE-s közalkalmazottak, akiknek mint az ELTE felelős vezetője Ön a munkáltatója. Sajnálatos módon azt tapasztaljuk ugyanis, hogy nemcsak bölcsész oktatók, hanem más karok tanárai is jelen vannak az illegális egyetemfoglaláson, megsértve és semmibe véve ezzel az egyetemi szabályzatokat és Dezső Tamás dékán úr, mint a BTK felelős vezetője és a foglalás helyszínéül szolgáló terem felelős ingatlangazdája utasításait.”

A Magyar Narancs szerint a korábbi Jobbik-közeli elnökség által jelölt HÖK-elnök erősen megkérdőjelezhető választási renddel nyerte el a pozícióját,  szerint a tanulni vágyó ELTE BTK-s hallgatókat a tanuláshoz való jogaikban sértik meg az ELTE-s közalkalmazottak.

Az egyetemfoglalók este azt írták: „Ránk küldhetik az NNI-t és az alien-eket is, a BTK HÖK elnöke ’50-es éveket idéző módon feljelentgetheti a tiltakozó tanárokat, de mi nem adjuk a jövőnket! Nem fogadjuk el, hogy munkalehetőség biztosítása helyett röghöz akarják kötni a fiatalokat, hogy csorbítsák az egyetemi autonómiát és mindezt alkotmányba foglalják! Folytatjuk az ellenállást!”

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik