Belföld

Elnököt választ a “majdnem” párt

Első kongresszusát egy hajón tartja az LMP-ből kivált csapat.

A Párbeszéd Magyarországért (PM)  platform az A38-on választ elnököt és elnökséget.

Jávor Benedek, a PM egyik alapítója még csütörtökön elmondta az MTI-nek, hogy a kongresszuson elfogadják a politikai célkitűzéseikről és értékeikről szóló alapító nyilatkozatot. Szavaznak az alapszabályukról és arról a politikai programcsomagról is, amelyik pontokba szedve tartalmazza, hogy mely területeket tartanak meghatározó jelentőségűnek Magyarország 2014 utáni sorsának szempontjából.

A PM csak ezután nyújtja be a bíróságnak bejegyzési kérelmét, hogy hivatalosan is párttá váljon.

A Párbeszéd Magyarországért Platform létrejöttének előzménye, hogy az LMP tavaly novemberi kongresszusa határozatban zárta ki a Lehet Más a Politika csatlakozását az Együtt 2014 választói mozgalomhoz. Felhatalmazást adott ugyanakkor arra, hogy a párt képviselői megkezdjék a tárgyalást az együttműködés más formáiról. A határozat elfogadása után lemondott posztjáról Jávor Benedek parlamenti frakcióvezető, valamint két helyettese, Karácsony Gergely és Szabó Tímea, majd öt parlamenti és három fővárosi képviselőtársukkal együtt megalapították a Párbeszéd Magyarországért Platformot.
Az LMP idei, január végi kongresszusa nem változtatott a korábban elfogadott stratégián. Ezt követően a PM tagjai bejelentették, hogy kilépnek az LMP-ből és új pártot alapítanak. A Lehet Más a Politikából kivált nyolc parlamenti képviselő nem adta vissza a mandátumát, de kilépett a frakcióból. A képviselőcsoport ezért megszűnt, mert létszáma a működéshez szükséges 12 alá csökkent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik